A+ A A-

Barack Obama: "Izrael pred međunarodnom izolacijom"

barak-obama-natanjahu-maj-2011Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju (22.05) da će se Izrael suočiti sa sve većom izolacijom bez uvjerljivog mirovnog procesa na Bliskom istoku, i ponovio da osnova za takve pregovore treba biti stvaranje palestinske države u granicama iz 1967., uz dogovorenu razmjenu teritorija. "Ne možemo sebi dozvoliti još jedno, još dva ili tri desetljeća da bismo postigli mir", rekao je Obama u govoru pred najjačom proizraelskom lobističkom organizacijom AIPAC.

Prema njegovim riječima, međunarodna izolacija Izraela i poticaj da Palestinci napuste pregovore nastavit će rasti u odsutnosti uvjerljivog mirovnog procesa i alternative. "Da bismo imali utjecaja na Palestince, arapske države i međunarodnu zajednicu, osnova za pregovore mora imati perspektivu uspjeha", dodao je američki predsjednik.

On je istakao da u njegovom prijedlogu nema ničega originalnog, jer je taj osnovni okvir za pregovore već dugo osnova za razgovore među stranama. "Granice Izraela i Palestine treba da budu zasnovane na linijama iz 1967. godine, uz uzajamno dogovorene razmjene, kako bi sigurne i priznate granice bile uspostavljene za obje države", ponovio je Obama.

Napomenuvši da je takvo njegovo zalaganje, koje je iznio u govoru u četvrtak, bilo pogrešno protumačeno, on je precizirao da to znači da je linija iz 1967. osnova za pregovore o granici koja je drugačija od one koja je postojala 1967.

"To omogućava stranama da se pozabave promjenama do kojih je došlo u protekle 44 godine, uključujući nove demografske realnosti na terenu", rekao je američki predsjednik i dodao da je to samo javni izraz onoga što se već dugo prihvaća u privatnim razgovorima.

Te izjave izazvale su negodovanje u Izraelu, čiji je premijer Benjamin Netanyahu u petak u Washingtonu, u prisutnosti Obame, odbacio ideju da granična linija iz vremena prije junskog rata 1967. godine bude osnova za pregovore.

Obama je pred predstavnicima AIPAC-a ponovio da krupne korake mora načiniti i palestinska strana. Rekao je da ulazak Hamasa u palestinsku vladu predstavlja prepreku za mir, jer ta organizacija ne priznaje Izrael.

"Nastavit ćemo zahtijevati da Hamas prihvati osnovne odgovornosti mira: priznanje prava Izraela na postojanje, odricanje od nasilja i pridržavanje svih dosadašnjih sporazuma", naveo je Obama.

Američki predsjednik je ukazao na neke ključne činjenice: bez mirovnog sporazuma demografske realnosti učinit će težim da se Izrael održi kao židovska i demokratska država, zatim, tehnologija će u budućnosti otežati izraelsku obranu, a treće, nova generacija Arapa počela je preoblikovati regiju.

„Pravedan i trajan mir više ne može biti postignut s jednim ili dva arapska čelnika. Milijuni arapskih građana vidjeli su da je mir moguć, i to mir koji će biti održiv", istakao je Obama.

On je istakao da je pred svoju europsku turneju, tokom koje će jedna od glavnih tema biti i događaji na Srednjem istoku, odlučio govoriti o onome što će za mir u toj regiji biti potrebno.

Obama je također rekao da su veze SAD-a i Izraela neuništive, a privrženost SAD-a sigurnosti Izraela nepokolebljiva, iako je dodao da se dvije zemlje, kao prijatelji, ponekad razilaze.

Ponovio je da je snažan i siguran Izrael u interesu američke nacionalne sigurnosti i kazao da je njihova vojna suradnja dosegnula nezabilježenu razinu.

Agencija Tanjug prenosi u nedjelju (22.05) uvečer da je palestinski pokret Hamas odbio poziv američkog predsjednika Baracka Obame da prizna Izrael, saopćio je glasnogovornik tog pokreta koji kontrolira pojas Gaze.

"Hamas smatra da su Sjedinjene Države griješile u prošlosti i da će griješiti uvijek kada budu pokušavale uvjeriti Hamas da prizna izraelsku okupaciju", rekao je Sami Abu Zuhri.

(FENA)