Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Savjeta Muftijstva banjalučkog

ZNAKIZ1„Na 3. redovnoj sjednici Savjeta Muftijstva banjalučkog, održanoj u Bosanskoj Gradišci 19. maja 2011. godine, pored analize održanih takmičenja polaznika mekteba, na nivou medžlisa i Muftiluka, kao i priprema za otvaranje (8) osam obnovljenih džamija tokom juna i jula 2011. godine, konstatovano je da su takmičenja organizovana u najboljem redu, daje pokazan veoma dobar nivo znanja u sve tri kategorije, i pobjednici novčano i paketima nagrađeni, kao i njihovi muallimi.

Također je veoma uspješno organizovana manifestacija promocije učača Kur'ana polaznika mekteba za prošlu 2009-2010. godinu u Banja Luci, uz prisustvo svih imama i predstavnika Rijaseta. Svim učačima, njih 361, podijeljeni su paketi.

Zaključeno je da Vjersko-prosvjetna komisija tokom maja obiđe mektebe, ispita učače Kur'ana, te predloži, koji polaznici mogu izaći na hatme u junu i julu 2011. godine.

Na navedenoj sjednici su svi prisutni jednoglasno osudili obezvrjeđivanje ocjena iz vjeronauke u školama sarajevskog kantona, jer je to prvi korak ukidanja vjeronauke u školama, na što Islamska zajednica ne smije pristati ni po koju cijenu.

Također je data jednoglasna podrška našem uvaženom reisu-l-ulemi prof. dr. Mustafa ef. Ceriću, na čiju ličnost, kao i autoritet institucije reisu 1 uleme su se veoma neukusno okomili pojedinci, što nas imame, i naše vjernike duboko vrijeđa.

Ovom prilikom je data puna podrška vjeroučiteljima u našim školama, koji uredno i odgovorno obavljaju zadate im poslove nastavnika i profesora vjeronauke u osnovnim i srednjim školama.

Pozivamo uvaženog gospodina ministra da što prije obezbjedi i uvede potreban predmet za učenike, koji ne dolaze na nastavu vjeronauke, te dođe i kod nas da nam pomogne da otvorimo Islamsku gimnaziju u Banja Luci, da nam novčano pomogne da opremimo mektebe u našim džematima, da se pomogne učenicima-djeci povratnika, da imaju bolje uslove školovanja, kako bi ih zadržali na njihovim ognjištima, odakle su nekad bili protjerani. Ovo je poruka članova Savjeta muftije, što potvrđuju svojim potpisima.", stoji u saopćenju Savjeta Muftijstva banjalučkog. U prilogu se nalazi i faksimil potpisa članova savjeta:

faksimil-potpisa-savjeta-muftisjtva-banjaluckog-maj-2011