A+ A A-

Saopćenje za javnost Muftijstva mostarskog

mostarPovodom aktuelne situacije oko statusa predmeta Vjeronauka u Kantonu Sarajevo izazvane nezakonitom i diskriminatorskom odlukom/instrukcijom tamošnjeg ministra obrazovanja i nauke Emira Suljagića po kojoj ocjena iz istog ne ulazi u prosjek ocjena na kraju školske 2010/11. godine, te povodom permanentnih napada, omalovažavanja i uvreda na račun reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, Savjet muftije mostarskog, na svojoj vanrednoj sjednici održanoj 18. džumade-l-uhra 1432.h.g. / 21. maja 2011.g. donio je sljedeće saopštenje za javnost:

"Muftijstvo mostarsko u potpunosti podržava stavove Rijaseta Islamske Zajednice BiH i Međureligijskog vijeća BiH o neutemeljenosti, nezakonitosti i štetnosti  odluke - instrukcije ministra obrazovanja i kulture Kantona Sarajevo da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u prosjek ocjena učenika, a što mi razumijemo kao nagovještaj potpunog ukidanja vjeronauke.

Ovom jednostranom odlukom  direktno  se krši  ustav BiH i temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj koje pravo je država BiH eksplicitno priznala kroz svoje zakone i zaključene međunarodne ugovore.

Svojom odlukom ministar jednog kantona u entitetu Federaciji BiH dozvolio je sebi da postupa suprotno utvrđenim obavezama koje je preuzela BiH i kao država.

Umjesto da školama u skladu sa zakonom daje instrukcijeM kako da unaprjeđuju i štite vjerske slobode učenika, toleranciju i slobodu dijaloga ministarstvo im šalje instrukcije kako da svojim postupcima krše međunarodno prihvaćene obaveze njihove države.

Neutemeljenost i neodrživost predmetne odluke-instrukcije potvrdila je i Vlada Kantona Sarajevo svojom jučerašnjom odlukom o izmjeni odluke-instrukcije na način da ocjena iz vjeronauke ulazi u prosjek ocjena za ovu školsku godinu. Međutim predmetna odluka nije poništena.

Zato Muftijstvo mostarsko poziva Vladu Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo, kao bi Vladu entiteta Federacije Bosne i Hercegovine te Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke,  da do početka nove školske godine ponude rješenje u skladu sa stavom Međureligijskog vijeća BiH u smislu uvođenja pored  vjeronauke i alternativnog izbornog predmeta, čije uvođenje ovisi ne o vjerskim zajednicama već o Vladi i ministarstvu, koji će predmeti u skladu sa preuzetim obavezama države BiH biti izjednačeni sa drugim obaveznim predmetima i čija će ocjena ulaziti u prosjek ocjena učenika..

Na taj način bi Vlada i ministarstvo poštovali ne samo temeljna prava učenika i međunarodne obaveze države BiH, već bi i dosljedno provodili odredbe Okvirnog Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH i sve učenike, i one koji žele, i one koji ne žele pohađati vjeronauku,  zakonito doveli u istovjetan položaj.

U suprotnom  pokušaj da navodnu „diskriminaciju i nepravdu" prema učenicima koji ne pohađaju vjeronauku riješite na  način da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u prosjek ocjena mora se tumačiti samo kao  ideološki stav i odnos prema vjeri i vjerskim zajednicama u BiH.

Zabrinjavajuće je stanje svijesti brojnih novinara i nevladinih organizacija, a posebno Helsinškog komiteta Bosne i Hercegovine, koj(i)e su bezrezervno podržali nezakonito i diskriminatorsko djelovanje državne institucije kakvo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Emirom Suljagićem. Tražimo od medija i nevladinih organizacija da budu objektivni i nepristrasni te da problemu pristupaju na bazi ponuđenih argumenata i usklađenosti sa Zakonom, a ne kojekakvih političkih ili interesnih simpatija. 

'Dušebrižnike', kojima smeta vjeronauka koju su pojedinci spremni optužiti za druge probleme u društvu, pozivamo da se pozabave tim istim problemima - neka krenu od fenomena dvaju škola pod istim krovom - a ne da lopticu prebacuju vjerskim zajednicama.

Neargumentovane navode, neutemeljenu polemiku i neosnovanu medijsku hajku na pojedine vjerske predstavnike, koji ističu nezakonitost i neutemeljenost navedene odluke koja se vodi ovih dana  smatramo samo načinom skretanja krivice i pokušajem omalovažavanja uloge vjere i vjerskih zajednica u našemu društvu.

Tražimo od političara koji predstavljaju Bošnjake da imaju na umu činjenicu da su ih upravo glasovi Bošnjaka doveli ih na pozicije na kojima se nalaze, te da zauzvrat očekujemo da pokažu punu odgovornost u zastupanju i zaštiti Bošnjačkih interesa.", stoji u saopćenju za javnost Muftijstva mostarskoga.