A+ A A-

Zbir ocjena podijeljen sa brojem predmeta

ocjene-dnevnikDo ministrovog "ne" ocjeni iz vjeronauke i iz budžeta za to plaćene podrške "ZAŠTO NE", razumljivo je bilo da manji broj predmeta znači i priliku za bolji prosjek. Naravno, ne podcjenjujući ničiju profesiju, niti ulazeći u razloge izbora na način na koji to čine  ministar i Helsinški(?) komitet, biti odličan u trogodišnjoj srednjoj školi sa manjim brojem predmeta, bilo je opće stajalište kako je to lakše nego u bilo kojoj od sarajevskih ali i gimnazija u drugim gradovima BiH. Možda smo mi, koji smo tako razumijevali veći broj predmeta, bili žrtve jednoumlja. Sada umjesto da ponudi korektne i prihvatljive razloge "za", spomenuti na pitanje zašto odgovara(ju) "ZAŠTO NE".

Podmetati priču da su djeca na vjeronauci svojom ocjenom diskriminirala vršnjake kojima odgojno!?-obrazov(a!?)ne vlasti Kantona nisu ponudile alternativni sadržaj, otvara priliku za tužbe po još više tačaka, a sada se već radi o tome da ministar (in?)direktno optužuje za  korupciju  vjeroučitelje i vjeroučiteljice tvrdeći da oni ocjenama koje daju omogućavaju polaznicima vjeronauke bolji prosjek. Kleveta i  uvreda djece i roditelja u ovakvim tvrdnjama i više je nego očita.

Priču  o ocjeni hoću da završim i pozivom da se bude spremno ocijeniti dijete i barem u jednoj školi (ot)kriti direktora koji je spreman braniti svoj moralni i profesionalni integritet, a time i integritet u ovom slučaju školskog, a u širem značenju, i sistema uopšte a posebno sistema ljudskih vrijednosti i prava svojih učenika i njihovih roditelja pa i po cijenu direktorske fotelje. Ili ona nema cijenu? Direktorska fotelja, naravno.

Smatram važnim da nam upućeniji otkriju načine na koje je moguće tužiti i kome se žaliti  na  gospodu drugove iz Komiteta koji ne uzimaju ni u ruke a kamoli u obzir razmatranje stotina žalbi građana Sarajeva. Do tada ja predlažem slanje žalbi poštom i to je nešto što bi morali uzeti barem u (svoje?) ruke. Da ih uzmu u obzir, obzirom na naše nepotrebne obzire, nije na obzorju nešto takvo.  

Tužbe sudovima BiH od prvog dana ministrove odluke (instrukcije ?) bila su, uz druga, nužna rješenja. Mi smo vjernici i kada nam je DOSTA znamo ostati dostojanstveni ali i odgovoriti na način u kojem pokazujemo da imamo vjere u sebe, u organe Države koju smo i mi branili. Vjera u Boga vjernicima je poticaj za vjeru da se jeste moguće (iz)boriti i za već izborena prava, a jedno od njih u ovom trenutku, u jeku građevinske i poljoprivredne sezone jeste (bez političkih razloga?) ocjena iz Vjeronauke.

Pravna  (sudska) Vlast, ima li pravne države i za Izvršnu Vlast?! I za "ZAŠTO NE", i za  KOMITET?

Prof. Hašim Zahirović, otac troje djece rođene na Tvome (pod)ručju (Kan)Tone