A+ A A-

Ministar ignorisao OSCE

Ovih dana se po internet portalima vrte pisma koja je OSCE slao ministarstvima obrazovanja još 2004. i 2008. godine, u kojima se upozorava na diskriminaciju prema učenicima koji ne pohađaju nastavu vjeronauke i u tom smislu su oštećeni. 

Nakon obrazlaganja problema u obrazovanju, OSCE nudi rješenje: „Obrazovne institucije bi takođe trebale osigurati da se učenicima koji ne pohađaju časove vjeronauke ponudi alternativa, ili u obliku drugog predmeta ili drugih aktivnosti, koje bi oni imali u vrijeme kada drugi učenici pohađaju časove vjeronauke."

dio-pisma-osce-2004 

Dio OSCE-ovog pisma

Iz ovoga proizilazi da je ministar Suljagić poput svojih prethodnika na ovoj funkciji, ignorisao postojanje jednostavnog rješenja za problem diskriminacije učenika koji nisu izabrali vjeronauku.

Da rješenje ima praktičnu vrijednost potvrđuje i primjer Tuzlanskog kantona gdje već duži niz godina uporedno sa vjeronaukom postoji i alternativni predmet pod nazivom „Religijska kultura".

OSCE-ova pisma ozbiljno narušavaju vjerodostojnost namjera ministra Suljagića, ali i svih oni koji ga podržavaju. Ako se želimo boriti protiv problema diskriminacije u obrazovanju, onda rješenje već postoji i ogleda se u uvođenju alternativnog predmeta.

Admir Čavalić