A+ A A-

(Ne) Odgovorite ljudima!

ftv-logoIole upućenijima je već odavno jasno da ono što dolazi od Islamske zajednice, zapravo ima vrlo slabu ili gotovo nikakvu prođu na medijima kakva je, recimo Federalna televizija. Zoran primjer je emisija ''Odgovorite ljudima'' kojoj su teme i događaji u kojima na bilo koji način participira ovdašnja IZ postale prava opsesivna poslastica. Dokazalo je to i njeno posljednje izdanje (četvrtak, 19. maj 2011.) u kojem se raspravljalo (mada su pojmovi poput rasprave, dijaloga ili razgovora u ovom slučaju vrlo diskutabilni) o odluci ili instrukciji (biće da ni njen idejni tvorac ne zna baš najbolje kako ju je naslovio) ministra Suljagića u pogledu ocjena iz vjeronauke(a). 

Iako je o ovoj temi proteklih dana i sedmica kazano i napisano puno toga, nalazim za shodno da se ukratko osvrnem na neke detalje emisije koji su, pomnijim promatranjem, dosta znakoviti i nikako slučajni.

  1. Dr. Nusret Isanović je mogao pričati koliko hoće (mada se voditeljica svojski potrudila da to što više usitni, isjecka, isprekida, isprovocira, nametne) i navoditi sve moguće argumente za svoje i stavove Rijaseta a da to ni u kojem slučaju ne navede ostale goste da razmisle. Kada su njegovo mišljenje, direktno ili indirektno podržali fra i monsinjor Petar stvari su se iskristalisale - njih trojica su došli na udar kritika, podsmijeha i šuplje priče ostalih triju gostiju u studiju uz svesrdnu pomoć i oduševljenje inspirisane i pristrasne voditeljice.
  2. Ni dr. Isanoviću niti ijednom od dva Petra nije omogućeno da do kraja i jasno iznesu ključnu tezu cjelokupnog problema - ukoliko je ministar Suljagić imao plemenitu namjeru da iziđe u susret djeci koja ne pohađaju vjeronauku, smatrajući ih tako diskriminiranim, onda im je, budući da ih je ne tako veliki procent, trebao naći kvalitetno rješenje a ne rješavati stvar tako što će dirati nešto što konzumira većina djece i što se kao takvo pokazalo pozitivnim. Rješavati jedan problem otvarajući drugi u najmanju ruku je neozbiljno i nepromišljeno.
  3. Da je to ključni problem posvjedočila je i gospođa Vera Jovanović (koja vjerovatno nije ni shvatila da je svojom opaskom samo potvrdila ono što su govorili predstavnici vjerskih zajednica) spomenuvši zahtjev OSCE-a još iz 2004. godine da se djeci koja su uskraćena za vjeronauku treba pronaći adekvatna alternativa. Po njoj je sasvim u redu da ministar Suljagić alternativu pronađe u izbacivanju vjeronauke iz prosjeka umjesto u pronalasku rješenja za one koji ne pohađaju vjeronauku. Čudna neka logika!
  4. Na fonu gospođe Jovanović bio je i režiser Dino Mustafić, iako nije posve jasno u kojem svojstvu i u ime koga je zapravo on govorio. Dino se svojski potrudio da pokaže kako vjerske zajednice ne treba da se petljaju u ingerencije ministra Suljagića da bi se na koncu demantovao i pogubio sve kompase pitavši zašto te iste vjerske zajednice (koje ne treba da se petljaju u ministrov posao) dozvoljavaju da dio djece bude bez vjeronauke. Dezorijentiranost kakvu ni puno veći režiseri ne bi umjeli režirati!
  5. Izvjesni gospodin Huskić se raskukao kako se za vjeroučitelje izdvaja cijelih tri miliona maraka koje penzioneri odvajaju od svojih usta kroz poreze. Ispade da su vjeroučitelji oslobođeni poreza.
  6. Uredništvo emisije je u nekoliko navrata citiralo Muhameda Velića, odnosno dijelove njegovog teksta preuzetog sa web portala Rijaseta aludirajući na njegovo spominjanje fetve kao hipotetički moguće reakcije Rijaseta. Uredništvo se čudi jeziku i stilu teksta a zaboravlja da civilizovano društvo teško može upamtiti jezik i stil izražavanja bezbroj puta odaslan sa FTV-a prema reisu-l-ulemi, imamima, muftijama...Uredništvo uporno imputira a dio gostiju u studiju potencira na isječcima Velićevog teksta kao zvaničnim stavovima Rijaseta. Da su tako detaljni i precizni kakvim se žele predstaviti onda su mogli navesti ili barem skontati da pri dnu web-portala Rijaset.ba stoji obavještenje: Stavovi autora tekstova objavljeni na web portalu www.rijaset.ba ili sadržaji preuzeti iz drugih medija nisu nužno i zvanični stavovi Rijaseta IZ u BiH.
  7. Gospođa Jovanović je najprije kazala da nema ništa protiv vjeronauke kao predmeta da bi potkraj emisije, govoreći o sistemu dviju škola pod jednim krovom ustvrdila kako je jedan od krivaca za takvu pojavu zasigurno i vjeronauka.
  8. Hrabri borac za ljudska prava, gospođa Jovanović je napokon dobila status žrtve u cijeloj priči da bi joj se napokon, u ime cijele Islamske zajednice izvinula izvjesna gledateljka dajući joj nesebičnu poruku.
  9. Reis Cerić je po pravilu za sve ispao kriv. Kriv je gdje god ode i šta god kaže. Kriv je što je živ.
  10. Gledatelji su imali priliku jasno i glasno čuti i vidjeti stavove jednih i dosta manje jasnije i glasnije stavove i argumente drugih pa neka sami procijene.
  11. Ministar Suljagić se zbog ranije preuzetih obaveza nije imao kad odazvati pozivu u emisiju.
  12. Odluka ili instrukcija ostaju na snazi! 

Neka nam je Bog na pomoći! 

Safet Pozder