Promo banner

A+ A A-

Kada ne bude vjeronauke...

kad-vjeronauke-ne-budeAko bih vapaje pojedinaca i nekih ljudi iz BH institucija prokomentarisao u stilu novinara Mladena Marića vjerovatno bi čuli sljedeći komentar:

"Kada ne bude vjeronauke njeno veličanstvo harmonija će se spustiti među ovaj napaćeni narod.

Kada ne bude vjeronauke, sve škole će biti okrečene, djeca neće šarati zidove, sve škole će se renovirati i biće uistinu djeci drugi dom. Djeca se neće međusobno prepirati, svađati, krasti olovke, neće slabije maltretirati, zadirkivati niti ih ismijavati.

Kada ne bude vjeronauke semafori će automatski paliti odličnim đacima zeleno svjetlo.

Kada ne bude vjeronauke njeno veličanstvo ljubav će se spustiti kako među djecu tako i među odrasle, neće biti rupa na putu, silovanja, kriminala, mita i korupcije.

Kada ne bude vjeronauke s ulice će nestati ružne riječi i psovke.

Kada ne bude vjeronauke carstvo drugarstvo će ponovo biti tu, ponovo ćemo se useliti u kuće od čokolade s prozorima od marmelade, neće biti nikakvih problema, ratova, mržnje a svi će veselo trčati u školu držeći se za ručice, čak će se i vanzemaljci zapitati :"Šta se to dešava u zemlji Bosni"?

Kada ne bude vjeronauke penzije će biti redovne i uvećane ponovo za 5 %.

Kada ne bude vjeronauke neće biti izostanaka u školama, neće se primati radnici preko "štele", Ratko Mladić će biti uhapšen, svi će voljeti matematiku a umjesto maturske svečanosti slavit će se prvi dan škole.

Kada ne bude vjeronauke djeca će slušati roditelje, obraćat će im se s riječima punim poštovanja i nikada im neće reči ni "uh".

Kada ne bude vjeronauke: "Učenici koji ne žele pohađati vjeronauku neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike."

Kada ne bude vjeronauke Bosna će pobijediti na Euroviziji, iz "Avaza" će nestati rubrika "crna hronika", a stotine hiljada ljubitelja fudbala će pred malim ekranima gledati Džeku kako daje golove Engleskoj u polufinalnoj utakmici svjetskog prvenstva.

Kada ne bude vjeronauke: "Škola će unaprjeđivati i širiti vjerske slobode, toleranciju i kulturu dijaloga."

Kada ne bude vjeronauke, brašno će pojeftiniti i sve za život potrebne namirnice, neće se ni auta morati zaključavati, a čak će i psi lutalice (a i uličari, minđušari) umjesto da laju (i psuju) na prolaznike pomagati starijima da prelaze ulice.

Kada ne bude vjeronauke vlada će svake izbore biti formirana na vrijeme, Kanada će ukinuti vize Bosni i Hercegovini po hitnom postupku.

Kada ne bude vjeronauke jedan dječiji san o normalnoj državi prestat će biti utopija".

 

Hidajet ef. Kobilica