A+ A A-

Cijenjenom ministru: Kad je bal nek' je maskembal

emir_suljagicNa jednom portalu neki čitalac je iznio ovakav stav po pitanju vjeronauke u školama, (parafraziram): „Vjeronauci nije mjesto u školi, onaj ko želi da se vjerski obrazuje nek' ide NEDJELJOM u crkvu ili džamiju pa nek' tamo uči do mile volje..."

Zašto nedjeljom u džamiju?

Ovdje se zapravo krije istinska diskriminacija, a možemo zamisliti kakvu bi samo halabuku izazvalo ovo pismo da ga uistinu i uputim ministru. Ali kad je bal nek' je maskembal. 

Cijenjeni gospodine,

Dirnut Vašim nadasve ljudskim gestom kojim ste spriječili diskriminaciju djece koja ne pohađaju vjeronauku odlučio sam vas zamoliti da nastavite u tom smjeru.

O čemu se zapravo radi. Naime, već duže vrijeme u Sarajevskom kantonu, a moguće i u ostalim dijelovima Federacije provodi se praksa da se kao neradni dani uzimaju samo oni dani koji su sveti Jevrejima i kršćanima, dakle subota i nedjelja. Obzirom da je u Sarajevskom kantonu značajan broj djece koja nisu jevrejske ili kršćanske vjeroispovijesti, a smatraju da bi petkom trebali odlaziti na džumu jer je po njihovoj vjeri džuma farz-ajn (stroga dužnost), mislim da se ne bi trebali diskriminirati time što taj dan bivaju na nastavi. 

Da bolje pojasnim, recimo mali Josip ustane u nedjelju, lijepo se obuče, doručkuje, uhvati svog oca za ruku i polako sa njim ode do crkve, na misu, poslije se vrati kući na zajednički obiteljski ručak. Isti je slučaj i sa malim Josifom.

A Jusuf??? 

Jusuf jednostavno ne može, on ustane u petak, lijepo se obuče i .... mora u školu, šta ćeš... A ukoliko mu nastavnik i dopusti da ode na džumu, onda gubi gradivo te time ne malo bude zakinut, u njegovoj maloj glavi bespotrebno se javlja dilema ostati ili otići, što nije slučaj sa njegovim kolegama druge vjeroispovijesti. Nemojmo djecu dijeliti još u klupama. 

Jusuf može samo u subotu i nedjelju na porodični ručak, u petak ne može, ali taj ručak onda gubi svaki smisao. Zamislite kako bi se osjećali kršćani da im je neradni dan petak,  a radni nedjelja, ili Jevreji kad bi im šabat bio u petak. 

A kako se osjećaju muslimani ... znam da je to apsolutno nebitno, ali pišem čisto iz razloga što znam da ste neprijatelj svih oblika diskriminacije. Vjerujem da ste i sami primijetili preko TV-a da na misama prisustvuje uz svoje roditelje i veliki broj djece, na džumama nažalost nemamo priliku vidjeti njihove vršnjake. Oni su u tom periodu u školi. I tako tokom čitavog školovanja (12 godina) muslimanska djeca nisu u mogućnosti prisustvovati onome čemu žele, osim za raspust. Njihovi vršnjaci za misu ili liturgiju neće biti zakinuti niti jedan jedini put u čitavom životu. Nažalost mnoga muslimanska djeca za vrijeme čitavog djetinjstva ne dožive da sa roditeljem odu na džumu. 

Pretpostavljam da ste upoznali tradicionalnu sarajevsku multikulturalnost, iako ste tek odskora Sarajlija, i znate da je multietničnost i multikonfesionalnost u Sarajevu svetinja, a znate da Sarajevo nije tek od Tita već još od Isa-bega. Problemi za Jusufa ovdje, nažalost, ne završavaju. 

Kada Jusuf poraste i upiše neki od sarajevskih fakulteta, opet ima problem, opet ima problem sa petkom, naime često ima predavanja u vrijeme džuma-namaza, a vrlo često i ispit. Ne znam ima li Josip ispite ili predavanja nedjeljom u deset, ali nisam nikad vidio gužvu na fakultetima nedjeljom, petkom vjerujte, iz nekih neobjašnjivih razloga, kao da vidim fakultete da rade ili se ipak samo varam. Neću vas opterećivati činjenicom da Jusufa  i  nakon fakulteta čeka isti problem, opet se mora, ukoliko se zaposli, umiljavati direktoru kao ranije nastavnicima ili profesorima da mu dozvole da ode na džumu. 

Ali vi ste ministar obrazovanja pa vratimo se opet tamo gdje smo stali. 

Obrazovan ste čovjek pa znate šta su ljudska i dječija prava, vjerujem da su Vam i evropske integracije imperativ, pa ste vjerovatno upoznati sa činjenicom da jevrejska i kršćanska djeca u Evropi imaju pravo na slobodne svoje svete subote i nedjelje, čak im je i vjeronauka u rangu ostalih predmeta. Ako ste bili, recimo u Dubaiju, mogli ste primijetiti da su dani vikenda četvrtak i petak, tako je i u ostatku svijeta, neradni dani su tzv. sveti dani. 

Znam koliko ste osjetljivi kada su djeca u pitanju i da nećete čekati nikakve konsultacije sa roditeljima, a pogotovo ne sa vjerskim službama. 

Prijedlog za rješenje

Pošto je protekla vlast svih ovih godina licemjerno žmirila na ove očito diskriminacijske postupke, molim vas, a znam da ćete to i učiniti, prekinite ovu nepravdu ODMAH!!! 

Pošaljite dopis, odluku, instrukciju ili šta već, školama u Sarajevskom kantonu da već idući petak bude neradni dan. Znam da je ostalo još malo do kraja školske godine, ali pravda je pravda, a diskriminacija je diskriminacija. Možete razmotriti i ovu opciju da petak bude, recimo „izborno-obavezujući" dan ili „fakultativni" ili tek da ne ulazi u raspored časova, s tim da se, ukoliko neko ipak želi da prisustvuje nastavi i taj dan, to treba omogućiti, ali da mu se to nigdje ne bilježi (ovaj zadnji prijedlog mislim da je vama najprihvatljiviji). Ili pak, možemo i u potpunosti ukinuti „svete dane", jer, majka mu stara, ovo nije kršćanska ili jevrejska teokratska država već SEKULARNA. A nećemo valjda biti sekularni samo kada je islam u pitanju. Znam da će i vaša stranka, a Helsinški odbor pogotovo, to podržati jer za njih su sva djeca jednaka i neće dozvoliti da neki budu jednakiji. Sve što barem malo umanjuje diskriminaciju oni će da podrže. Vjerujem da ćete preporučiti i drugim kantonima da slijede primjer Sarajevskog. 

Ne bojte se retrogradnih snaga koje će se odmah obrušiti na vas, jer, imajte na umu, ovo nije država za jedne nego za sve, a prvenstveno ZA ČOVJEKA

Azem Feriz