A+ A A-

Muftijstvo zeničko: Odluka ministra je diskriminatorna

Povodom odluke Ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo gosp. Emira Suljagića, da ocjena iz nastavnog predmeta Vjeronauka ne ulazi u prosjek za opći uspjeh učenika, na sjednici Savjeta Muftiluka zeničkog održanoj u ponedjeljak 16.05.2011. godine, kojoj su prisustvovali muftija zenički i svi glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, izdato je saopćenje za javnost u kojem stoji:

"Savjet Muftiluka zeničkog izražava nezadovoljstvo odlukom Ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, da ocjena iz predmeta vjeronauka ne ulazi u prosjek za opći uspjeh učenika. Smatramo da je ova odluka neutemeljena i neopravdana, te da se istom nanosi teška nepravda i diskriminacija djeci koja pohađaju vjeronauku na području Kantona Sarajevo. Ministar Suljagić stavio se iznad Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, pripremajući teren za potpuno izbacivanje vjeronauke iz škola. Obzirom da je ministar ovom odlukom ponizio i ugrozio prava roditelja i učenika koja pohađaju vjeronauku, Savjet Muftiluka zeničkog poziva ga da istu povuče i da uputi izvinjenje roditeljima i učenicima.

saopcenje-muftiluk-zenicki-maj-2011

Savjet Muftiluka zeničkog izražava podršku istupima i aktivnostima reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, a napade na dostojanstvo i ugled Reisu-l-uleme smatramo napadima na dostojanstvo i ugled svih nas i svih muslimana.", kaže se u saopštenju za javnost savjeta Muftiluka Zeničkog koje je potpisao muftija zenički mr Ejub ef. Dautović.