A+ A A-

Helsinški komitet odbio prihvatiti žalbe roditelja

zalbe-roditelja-helsinski-komitetHelsinški komitet za zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini danas (18.05) je odbio primiti žalbe roditelja učenika koji pohađaju Vjeronauku u Kantonu Sarajevu.

Prema izvještaju Emira Hrustempašića, jednog od roditelja, dostavljenom Rijasetu, danas je službenica Helsinškog komiteta u Sarajevu odbila primiti više stotina žalbi roditelja na odluku o Vjeronauci ministra nauke i obrazovanja Emira Suljagića.

Prema svjedočenju ovog roditelja, koji je lično nosio žalbe ostalih roditelja, službenica Helsinškog komiteta, nakon konsultacije sa nadređenim, vratila je žalbe koje su bile ispisane na zvaničnom formularu Helsinškog komiteta, kazavši da oni ne mogu primiti žalbe, da to nije u skladu sa njihovom procedurom i da se žale Ministarstvu. Indikativno je da je službenica Helsinškog komiteta kazala ovom roditelju da je Helsinški komitet objavio svoj stav po pitanju Vjeronauke i da je podržao ministra Suljagića.

Ovakvim postupkom i izjavom iz Helsinškog komiteta roditeljima je poručeno da oni neće štiti prava vjernika i njihove djece, odnosno da će štiti vlast i samovoljne i jednostrane odluke njenih ministara kojima se derogira volja i prava roditelja i djece.