A+ A A-

Livno: Počinje obnova Ćurčinice džamije

dzamija_curcinica_livnoU proteklom ratu stradalo je više od 1.800 muslimanskih vjerskih objekata širom BiH, pri čemu ni Livno nije pošteđeno. Uglavnom su sve livanjske džamije i mesdžidi obnovljeni, ili nanovo sagrađeni, izuzev centralne gradske džamije Ćurčinice, za koju je rukovodstvo Medžlisa IZ Livno godinama pribavljalo papirologiju, kao da su oni odgovorni za rušenje, a ne ratne vlasti.

Problem je, navodno, bio u tome što je MIZ Livno tražio znatna odstupanja od ranijeg izgleda džamije, a što lokalna vlast nije dozvoljavala sve do sada.

- Mogu vam reći radosnu vijest. Vrlo brzo ćemo započeti izgradnju naše Ćurčinice. Sve prepreke su prebrođene pa i vas molim, koliko možete, da pomognete u izgradnji i da lobirate kod rodbine i poznanika u inostranstvu da pomognu ko želi i može. Mi ćemo sa naše strane učiniti maksimum da radovi otpočnu u gabaritima kakve smo tražili, a to je moderan objekat džamije sa pratećim džamijskim i poslovnim sadržajima - izjavio je glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić, što je izazvalo radost prisutnih džematlija.

(www.livno-online.com)