Logo

Na dovištu „Dobre vode" kod Foče i predstavnici Medžlisa IZ Maglaj

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

I ove godine, u utorak 10. 5. 2011., dovište Dobre vode posjetilo je nekolika  hiljada vjernika, koji su zajedno sa domaćinima, muftijom goraždanskim Hamed ef. Efendićem, predsjednikom MIZ Foča Salem ef. Ćemom, kao i gostima, Izudinom ef. Kruškom, glavnim imamom MIZ Maglaj koji je bio u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, glavnim imamom MIZ Goražde, Rasimom ef. Džafićem, i ostalim imamima, uputili zajedničku dovu na ovaj dan.

miz-maglaj-foca-maj-2011-1

Vjerski program izveli su imami fočanski i goraždanski, i derviši, a obratili su se Salem ef. Ćemo, zatim predsjednik Organizacionog odbora Dovišta, i goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

Ovom prigodom, izaslanik reisu-l-uleme Izudin ef. Kruško, a i kao predstavnik bratskog medžlisa Maglaj, održao je prigodan vaz u kojem je pored ostalog rekao:

„Dijelim sa Vama radost ovog iznimnog trenutka, te Vam svima u ime Nj.E. reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića i njegova zamjenika h. hfz. Ismet ef. Spahića, prenosim srdačne selame i sa osobitim zadovoljstvom izričem Vam dobrodošlicu, kao i  našim cijenjenim i dragim gostima.

Srdačno zahvaljujem čestitom muftiji goraždanskom h. Hamed ef. Efendiću, za ljubazni poziv i radosnu prigodu, što sam danas s vama, ovdje na dovištu `Dobre vode`. Stoga, s posebnim raspoloženjem srca selamim, domaćina ovoga skupa i susreta, muftiju goraždanskog h. Hamed ef. Efendića. Rado selamim i kolegu imama h. Salem ef. Ćemu, predsjednika bratskog Medžlisa Islamske zajednice Foča, kao i prisutne glavne imame i imame.

Radostan sam zbog prisutstva Vas, brojnih vjernika i vjernica, koje od srca selamim, a osobito djecu i mlade, te očeve i majke naših šehida, palih boraca i svih žrtava. Također u ovom mubarek trenutku srdačno selamim i pozdravljam sve predstavnike državnih, entitetskih i kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti... "Reci: - Allah vam poklanja pažnju samo zbog vaše dove." (El-Furkan, 77)

Cilj ovakvih susreta  je snaženje zajedništva u vjeri, tradiciji i kulturi, koje nas povezuje s našim korijenima. Ovdje osvježavamo svoju vjeru, nadahnjujemo svoj duhovni identitet i  povijesna sjećanja, moleći Allaha u svojim dovama za vječni spas, za ustrajnu vjernost svetim duhovnim vrijednostima, Islamskoj zajednici, domovini i svome narodu. 

miz-maglaj-foca-maj-2011-2

Vjera i dova oplemenjeni iskrenim takvalukom su neprocjenjiva životna dobra, dragocjeni biseri, po kojima se mjeri vrijednost svakoga čovjeka i njegovo djelo. Poput izvora i vrela `Dobre vode` sa ovoga dovišta nam huči poruka da gradimo snagom vjere i dove svoje, multietničku zajednicu domovine Bosne i Hercegovine u kojoj će ljudi sve više osjećati da su braća i sestre i da su povezani Allahovim darom zajedništva i ljubavi..." poručio je između ostalog Izudin ef. Kruško. 

Č.Š.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.