A+ A A-

Reakcije A-SDA i BOSS-a o vjeronauci

asda-bossReakcija A-SDA-a

U povodu odluke Ministarstva nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo, koju je potpisao i svim sarajevskim osnovnim školama uputio ministar Emir Suljagić, a kojom ubuduće ocjena iz vjeronauke neće ulaziti u ukupni prosjek ocjena, A-SDA izdala je sljedeće saopćenje:

„Odluka ministra Suljagića odražava duh rigidnog političkog sekularizma koji je svoje najbolje otjelovljenje našao u koaliciji SDP-a i SDA, na čiju su pogubnost još 2001.godine ukazali današnji predstavnici STRANKE DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI - ASDA. Udar na vjeronauku u osnovnim i srednjim sarajevskim školama, školama našeg glavnog grada, udar je isključivo na islamsku svijest mladih generacija koje potječu iz bošnjačkog naroda.

Bolna je spoznaja da do sada nije reagirao niti jedan predstavnik političkih partija koji koaliraju i zajedno čine izvršnu vlast u Federacije BiH, te u tom kontekstu, A-SDA osuđuje šutnju i pasivno ponašanje svih bošnjačkih političara u zakonodavnim i izvršnim vlastima u povodu diskriminacije Bošnjačke djece koja su odlukom SDP-ovog ministra Suljagića dovedena u neravnopravan položaj, jer im je ukinuto pravo da vjeronauku doživljavaju kao i svaki drugi predmet u nastavi. Tužna je, ali i vrlo indikativna činjenica da je SDP, od svih problema u obrazovanju, našao za shodno baviti se baš vjeronaukom i to samo mjesec dana prije kraja školske godine!?

Odluka SDP-ovog ministra obrazovanja Suljagića uperena je isključivo protiv Bošnjaka, jer niko ne postavlja pitanje vjeronauke u školama, ili čak vjerske ikonografije u općinama sa srpskom i hrvatskom većinom. Radi se o udaru na ustavni poredak, na vjerske slobode, na duh ZAVNOBiH-a i jednakopravnosti, i zbog toga je nedopustiva sramna i proračunata šutnja stotine bošnjačkih političara koji sjede u zakonodavnim ili izvršnim organima vlasti dok se u ime ateističke manjine diskriminiraju vjernici. Šutnja je znak odobravanja i zbog toga svi koji šute na ovu sramnu odluku daju zeleno svjetlo za slijedeći Lagumdžijin i Tihićev korak, a to je potpuno ukidanje vjeronauke!

Takav scenarij namijenjen je isključivo Bošnjacima i stoga, sve Bošnjačke političare u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti prozivamo i tražimo da pokažu svoju odgovornost prema narodu iz kojeg su birani i ne dozvole dalju diskriminaciju naše djece i omladine od stane isfrustriranih pojedinaca i ateističkih politika kojima pripadaju i koje predstavljaju.", stoji u saopćenju ASDA-a.

Reakcija BOSS-a

U povodu odluke Ministarstva nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo saopćenjem za javnost oglasio se i BOSS. U saopćenju stoji:

„Pravo je svakog građanina Bosne i Hercegovine da može slobodno istaći svoje mišljenje o odlukama vlasti, pa i otvorenim pozivom na javne proteste ukoliko vladajuće strukture ignorišu osnovne demokratske principe, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović. Prema brojnim reakcijama - očito je da je odluka kojom se ocjena iz predmeta Vjeronauka ne uvrštava u prosjek ocjena, čime se negira i pravo na vrednovanje rada, izazvala izrazito zanimanje javnosti.

Sasvim je jasno da je prije donošenja takve odluke trebalo provesti javnu raspravu, posebno iz razloga što su se roditelji svojim potpisom izjasnili da li njihova djeca žele ili ne žele izučavati vjeronauku. Upravo zato meta medijskih napada treba biti nedemokratska i netolerantna vlast, a ne reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić i Islamska zajednica u BiH, jer je njihovo pravo na slobodu izražavanja zagarantovano i Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH.", kaže se u saopćenju za javnost BOSS-a.