A+ A A-

Ibrahim Kajan: Upravni odbor PEN-a govori samo u svoje ime

Ibrahim_Kajan"Upravni odbor PEN Centra Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem (Oslobođenje, Avaz, 16. maj. 2011.), kojim podupire odluku ministra Emira Suljagića u vezi s ocjenama iz vjeronauke u školskim programima" - kazao je u svojoj reakciji književnik Ibrahim Kajan, jedan od članova PEN Centra. U ovoj reakciji dalje se kaže:

"Pošto Upravni odbor PEN Centra BiH ne konsultira svoje članstvo o stavovima koje njih šestoro kane podastrijeti javnosti, objavljeni stavovi ne moraju nužno predstavljati i mišljenja ostalih članova u čije ime žele govoriti.

Ako Hadžem Hajdarević, Mile Stojić, Dragan Marijanović, Ljubica Ostojić i Tanja Stupar-Trifunović misle da se na taj način postiže ravnopravnost djece iz „manjinskih grupa" - u odnosu na većinu, njihovo je privatno pravo koje niko ne dovodi u pitanje.

Međutim, oni ne govore kao privatne osobe, nego kao Upravi odbor koji i mene zastupa. Član sam PEN-a, i odričem im pravo da u moje ime - o ovom osjetljivom pitanju - bilo šta govore. Uostalom, i kako bi - ja mislim potpuno drukčije", stoji u reakciji književnika Ibrahima Kajana.

(www.bosnjaci.net)