Promo banner

A+ A A-

Globalna alijansa protiv terorizma za pravedni mir

U Teheranu je od 14. do 15. maja 2011. godine, u organizaciji Islamskog svjetskog mirovnog foruma održana dvodnevna konferencija na kojoj je razmatrana inicijativa za formiranje Globalne alijanse protiv terorizma za pravedni mir (Global Alliance Against Terrorism for a Just Peace - GAATJP).

Na konferenciji su učestvovali naučnici, mirovni aktivisti, vjerski i politički lideri, predstavnici medija i civilnog sektora iz preko šezdeset zemalja svijeta. Posebna pažnja na konferenciji posvećena je borbi protiv terorizma i sagledavanju njegovih uzroka na globalnom nivou. Značajna pažnja je, u tom pogledu, posvećena terorizmu u muslimanskom svijetu kao i posljednjim promijenama koje zahvaćaju region Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. 

konferencija-teheran-maj-2011-1

Na konferenciji su iz Bosne i Hercegovine učestvovali dr. Džemaludin Latić i mr. Mirnes Kovač. Oni su imali izlaganja na panelu «Terorizam, kultura i mediji» na kojem je dr. Latić govorio o terorizmu i njegovim refleksijama na Bosnu i Hercegovinu, dok je mr. Kovač govorio o procesima demokratizacije i liberalizacije na Bliskom Istoku kao izazovima za budućnost regiona Bliskog Istoka, s posebnim osvrtom na posljednja dešavanja u ovom dijelu muslimanskog svijeta. 

konferencija-teheran-maj-2011-2

Islamski svjetski mirovni forum (The Islamic World Peace Forum - IWPF) je nevladina organizacija posvećena izučavanju i promociji pravednog mira u svijetu, a djeluje u saradnji sa Fakultetom za svjetske studije (Faculty of World Studies) pri Teheranskom univerzitetu.

konferencija-teheran-maj-2011

Cilj konferencije je iznalaženje strategije izgradnje pravednog mira kojom bi se eliminirao i spriječio terorizam u svim njegovim oblicima.

M.K.