A+ A A-

Muftija goraždanski o islamofobiji i diskriminaciji prema muslimanima

U prostorijama BZK "Preporod" u Goraždu,  goraždanski muftija Hamed ef. Efendić, govorio je  o islamofobiji, netoleranciji, diskriminaciji i mržnji prema muslimanima i IZBiH.

muftija-gorazdanski-o-islamofobiji-maj-2011

- Ako se i ubuduće budu tolerirali islamofobija, diskriminacija i mržnja prema muslimanima i Islamskoj zajednici u BiH te se budu štitili oni koji to promoviraju pod plaštom slobode govora, a bez odgovornosti za uvrede, laži, klevete i sijanje straha od islama i muslimana, BiH će sve dublje tonuti u probleme stvarajući međusobno nepovjerenje. Muftija Hamed ef. Efendić upozorava da su muslimani suočeni s kršenjem ljudskih prava, širenjem predrasuda, vrijeđanjem i izrugivanjem te podsjeća na brojne slučajeve ugrožavanja slobode muslimana, počevši od osporavanja prava na vjeronauku u školama, diskriminacije muslimanki s mahramama prilikom zapošljavanja, pa do fizičkih napada na džamije i imame širom BiH - poručio je goraždanski muftija.

- Svi dosadašnji pokušaji razjedinjavanja IZ i muslimana ostali su samo pokušaji. Svi napadi dolaze zbog toga što su muslimani i IZ postali faktor koji odlučuje i što je naša vjera islam postala javna stvar. O njoj se govori i izvan džamija, za razliku od vremena kada je o nama odlučivao drugi - dodao je muftija Efendić.
Muftija je također pozvao i državne institucije da u svakoj prilici osude islamofobiju, netoleranciju i diskriminaciju.

Ova i druge slične aktivnosti na očuvanju i unapređenju vjere, kulture i života stanovnika u Goraždu i ostatku Istočne Bosne plod su zajedničke saradnje i rada BZK "Preporod" Goražde i Muftijstva goraždanskog.

T.A.