Promo banner

A+ A A-

Tešanj: Tradicionalni mevlud u džematu Dobropolje-Mekiš

U nedjelju 15. maja 2011. godine, u najvećoj džamiji na području Medžlisa IZ Tešanj, u džematu Dobropolje-Mekiš, održan je tradicionalni mevludski program.

Nakon sadržajnog programa, u okviru kojeg su imami Medžlisa IZ Tešanj učili odlomke iz Kur'ana, mevlud, ilahije i zikr, prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, gosp. Muhamed Salkić, generalni sekretar Rijaseta i mr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički.

Glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić, između ostaloga, čestitao je džematskom odboru na organizaciji ovog tradicionalnog programa, te skrenuo pažnju na važnost institucije porodice, posebno imajući u vidu da se 15 maj obilježava kao Dan porodice.

Generalni sekretar Rijaseta gosp. Muhamed Salkić govorio je o organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u periodu od 1882. godine pa do danas.

tesanj-dobropolje-maj-2011-1

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju ukazao je na pet pravila koja su garant uspjeha i sreće na ovome i Budućem svijetu, a sadržana su u hadisu Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s.: "Kloni se svega što Islam zabranjuje, bit ćeš najpobožniji čovjek. Budi zadovoljan sa onim što ti je Bog dao, bit ćeš najimućniji čovjek. Čini dobro svome susjedu, bit ćeš pravi vjernik. Želi svim ljudima ono što želiš sebi, bit ćeš pravi musliman. Nemoj se previše smijati, jer mnogo smijanje ubija srce čovjeka''.

Nakon završetka mevludskog programa, delegacija na čelu sa muftijom zeničkim i generalnim sekretarom Rijaseta, posjetila je porodicu velikog tešanjskog vakifa h. Muharema Sejdića.

tesanj-dobropolje-maj-2011-2