Promo banner

A+ A A-

Saopštenje Glavnog odbora Udruženja ilmijje

ZNAKIZ1Povodom odluke ministra nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića da ocjena iz Vjeronauke ne ulazi u opći uspjeh, saopštenjem za javnost oglasio se i Glavni odbor Udruženja ilmijje. U ovom saopštenju, kojim se osuđuje ova diskriminatorna odluka, se kaže:

Glavni odbor Udruženja ilmijje IZ u BiH na svojoj prvoj sjednici održanoj 12. maja 2011. godine razmtrao je, pored ostalog, i Odluku ministra za nauku i obrazovanje Kantona Sarajevo kojom se ocjena iz predmeta vjeronauke u osnovnim i srednjim školama ne uvrštava u konačni prosjek ocjena. 

Glavni odbor je zaključio da je odluka pravno krajnje upitna, politički beskorisna, ishitrena, tendenciozna i da, konačno, ne postiže cilj kojim se opravdava njeno donošenje. 

Odluka je donesena, a da pri tom nisu obavljeni razgovori niti konsultacije sa predstavnicima crkava i vjerskih zajednica koje participiraju u organiziranju nastave vjeronauke u školama kroz osiguranje udžbenika i nastavnog kadra za njeno izvođenje.  Svaka promjena statusa ovog predmeta u školama tiče se i vjerskih zajednica. 

Nelogično je da se posljednjih mjeseci nastave u školama,  tokom školske godine u kojoj je vjeronauka imala status kakav imaju ostali predmeti, mijenja njen  karakter i diskriminiraju djeca koja cijelo vrijeme uče vjeronauku, i sa uvjerenjem da ocjena iz tog predmeta ulazi u prosjek. 

Glavni odbor Udruženja ilmijje poziva Skupštinu i Vladu Kantona Sarajevo da hitno razmotre ovu diskutabilnu odluku i njene implikacije, te  da od nadležnog ministra zatraže povlačenje iste,  a da se u narednom periodu  u saradnji sa vjerskim zajednicama u okviru potpisanih protokola,  iznađu načine za poboljšanje kvaliteta vjeronauke u školama i njenog unapređenja za dobro čitave bh. zajednice, stoji u saopštenju Glavnog odbora Udruženja ilmijje.