Promo banner

A+ A A-

Bošnjačka omladina iz Danske: Otvoreno pismo ministru

Otvoreno pismo ministru Emiru Suljagiću

udruzenje-bos-omladine-kalem-danskaPoštovani ministre Suljagiću!

Obraćamo Vam se povodom Vaše odluke o ukidanju ocjenjivanja predmeta iz vjeronauke u školama kantona Sarajevo. 

Mi smo  omladina bošnjačkog udruženja "Kalem" iz Danske. Mi smo došli u Dansku kao izbjeglice sa svojim roditeljima početkom 90-godina. Na svoj način i mi smo proživjeli i doživjeli golgotu bošnjačkog naroda, i kroz sve to postali jaci i svjesniji svoga identiteta-svoje vjere i nacije. Ponosni smo sto smo Bošnjaci muslimani, sto imamo svoju vjeru islam i državu Bosnu i Hercegovinu. 

Mada smo daleko od svoje države, ona je u srcu svakoga od nas. Dakle, problemi koji tište našu državu su i naši problemi i želimo ih rješavati na najbolji mogući način. 

Ministre, problem je Vaša odluka. Njome hoćete da ubijete elementarni dio našeg identiteta, našu vjeru islam. Bošnjaci bez islama su niko i ništa, i općenito čovjek bez vjere je kao prazno truplo. Svjedoci smo toga svakodnevno  ovdje na Zapadu, gdje omladina doslovno umire od alkohola, droge i ostalih pošasti, baulja u neznanju, nesposobna da pomogne samoj sebi. 

Zato mi želimo da bošnjačka djeca odrastaju učeći o svojoj vjeri kako bi bili moralne i čestite osobe. Želimo omladinu bošnjačku koja će biti u stanju da voli i brani svoju vjeru, čast i državu u svakom momentu. Želimo omladinu  koja zna kritički da misli, koja je obrazovana, moralna, svjesna i savjesna. 

Ministre, još jednom razmislite o Vašoj odluci i povucite je! Nije pošteno, a ni ljudski da nam to radite! Nemojte to radi Vaše Srebrenice! Ne činite to šehidima Srebrenice! I svim drugim šehidima Bosne! Nemojte! Jer oni su pali za vjeru i državu! Pobijeni su radi njihove vjerske i nacionalne pripadnosti! Pobijeni su, jer su Bošnjaci muslimani! 

Zločinci su htjeli da nas fizički izbrišu radi naše vjere islama. Zar ne vidite, ministre, da im idete na ruku ovom i ovakvom Vašom odlukom? Zar ne vidite da nas ubijate bez puške? Da im pripremate teren za neki novi genocid u budućnosti?

Razmislite! Dozvolite budućim generacijama Bošnjaka muslimana da budu vjerski osviješteni, jer će im to pomoći da prežive na prostorima Balkana! 

Ne ukidajte nam naša elementarna prava na vjeru i život! To su prava koja su zagarantovana svakom čovjeku na ovom dunjaluku! Pa zašto, ministre, da mi Bošnjaci muslimani nemamo tih prava? Zašto? 

Bošnjačko udruženje omladine Danske  "Kalem" u potpunosti podržava zahtjev IZ BiH sa reisu-l-ulemom na čelu da se odluka ministra Emira Suljagića o ukidanju ocjena iz predmeta vjeronauke u KS odmah povuče i poništi. 

Udruženje Bošnjačke Omladine "Kalem", Danska