A+ A A-

Novi evropski fašizam

saff-293Piše: Semir Imamović

Ni jedna javna ličnost u našoj zemlji, izvan bošnjačkog narodnog kruga, i to onog vjerničkog kruga, nije dosad kritički progovorila o pojavi antiislamizma, tj. islamofobije. Prvi je to učinio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je na sesiji Kruga 99,  posvećenoj Svjetskom danu pobjede nad fašizmom, rekao da su - „današnji fašizam i nacizam pored antisemitizma dobili dodatno obilježje u anitislamizmu". Ako se radi o tako ozbiljnoj pojavi, koja zavređuje da preko nje pratimo savremene manifestacije fašizma, kako je onda moguće da samo Željko Komšić vidi nešto što drugi ne vide?! Neko je lažan! Da li to znači da su svi drugi kroz zavjeru šutnje postali saučesnici u tom antiislamskom fašizmu? Komšić je prvi nebošnjak koji je otvoreno kazao kako su antiislamizam i fašizam jedno te isto, i ta činjenica nas upućuje da se upitamo nad iskrenošću mnogih bošnjačkih i nebošnjačkih intelektualaca koji ovoj pojavi ne pridaju nikakvu pažnju. Radi se o sljedećem: antiislamizam je trend iza kojeg stoje političke, ekonomske i medijske strukture, pa mnogi u ime interesa pristaju da budu dio tog trenda.

Na žalost, Komšić nije govorio o antiislamističkim pojavama u Sarajevu (jedna od njih je izravni atak njegovog partijskog kolege Emira Suljagića na islamsku vjeronauku u Sarajevskom kantonu), a upravo to bi njegovom obraćanju dalo konkretan antifašistički obol. On je konkretno mislio na antiislamizam koji se javlja u Evropi i to u onom obliku pojava i izbornih pobjeda desničarskih političkih stranaka koje svoj uspjeh temelje na antiislamizmu, a najbolji primjer je Wilders u Holandiji. Takav trend rezultira početkom zakonodavnih represija nad ljudskim pravima muslimana, kao što je zabrana nikaba u Francuskoj.

Komšić je ispravno prepoznao da se u Evropi uzgaja ideološki antiilsamizam, koji je dio političkog ambijenta, a time i državnih politika. Naročito je u pravu kad kaže da mi u BiH trebamo biti budni i oprezni kada je u pitanju ovaj pojava koju on zove antiislamizam, u paraleli sa antisemitizmom, mada su svjetske organizacije za ljudska prava kroz zvanične dokumente rasističku netrpeljivost prema muslimanima označile terminom - islamofobija.  Komšićeva prepopruka da BiH treba biti na oprezu, kada se radi o antiislamizmu u Evropi, odnosi se na historijsko iskustvo genocida nad Bošnjacima, koji je kreiran upravo na pozicijama mržnje prema islamu. Kako onda taj evropski antiislamizam ima i može imati negativne posljedice po budućnost BiH i Bošnjaka? Odgovor je jasan - znamo da su velikosrbi i velikohrvati isplanirali agresiju na BiH i genocid nad Bošnjacima pod izgovorom da se bore protiv tzv. islamskih fundamentalista i ''stvaranja islamske republike'' na tlu Evrope, a što je Evropa jedva dočekala kao alibi za svoju pasivnost, a zapravo, saučesništvo u ubijanju Bosne i Bošnjaka. To znači da ove snage danas imaju još prisnijeg partnera u Evropi, kada je u pitanju antiislamizam.

Agresija na istinu se nastavlja, od sajma knjiga u Lajpcigu gdje velikosrbi negiraju genocid u Srebrenici, pa do dokumentarnog filma Norveške tv u kojem se potura laž da su se srpske snage borile protiv tzv. islamskih terorista. Prošlogodišnja namjera srpskih zastupnika u Parlamentu BiH da se zabrani nikab pozivala se na aktivnosti u Evropskoj uniji. Sve ovo nam ukazuje da su antiislamisti u Evropi i na Balkanu jedna te ista ekipa, kao i u vrijeme genocidne agresije, uostalom.

Situacija u BiH je veoma opasna i teška, budućnost BiH je upitna, i danas oni koji žele da nestane Bošnjaka iz njegove zemlje igraju na tu glavnu kartu, poturajući kako su Bošnjaci tzv. bijela Al-Kaida, i da su kao takvi opasnost po Evropu. A islamofobična Evropa, koja svakako satanizira muslimane, taman to želi i da čuje. Jer na čemu bi se drugom bazirala mržnja prema muslimanima u Evropi, ako ne na izmišljotinama?! U principu, ovakav odnos prema islamu i muslimanima ima samo jedan cilj - zaustaviti ili oslabiti sve prisutniji trend primanja islama na Zapadu, i utrnuti Allahovo svjetlo, koje se nezaustavljivom brzinom širi evropskim prostranstvima i samo potvrđuje da je davno izrečeno Poslanikovo pretskazanje ''da će ova vjera dospijeti tamo gdje dospijevaju dan i noć, i da neće ostati niti jedna kuća, bila ona od ćerpića ili kože, a da u nju neće ući islam'', zapravo sušta istina, s kojom se antiislamisti, u Evropi i kod nas, nikako ne mogu pomiriti. Uzvišeni Allah, dželle šenuhu, dao je čvrstu garanciju da Njegovo svjetlo niko ne može ugasiti, i da će, kada god to neko pokuša, On samo pojačati svoje svjetlo, pa makar to bilo krivo nevjernicima i neznabošcima.  U pravu je Željko Komšić - riječ je o savremenom fašizmu. To je dijagnoza, a gdje je lijek?

(Saff br. 293, 13. maj 2011. godine)