A+ A A-

„Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu"

reis-blagaj-maj-2011Centralnom svečanošću u avliji blagajske tekije, na vrelu Bune, u subotu, 14.maja 2011.godne, je završena tradicionalna manifestacija Dani mevluda i zikra 2011. godine. 

Bošnjačko biće

Tim povodom Blagaj, inače, poslije Ajvatovice drugo najveće dovište u Evropi, pohodile su desetine hiljada vjernika iz cijele BiH i Evrope. Prema procjenama, prisutno je bilo više od 30 hiljada vjernika!

Obraćajući se prisutnima, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić upozorio je da je  "na sceni tlačenje bošnjačkog bića i njegovog ponižavanja".

S tim u vezi, on je pozvao ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića da povuče odluku da predmet Vjeronauka ne ulazi u opći uspjeh učenika u tom dijelu BiH, što smatra samo uvodom u konačno ukidanje tog predmeta, pa "neka na njegovo mjesto dođe neko ko ne mrzi muslimane i islam".

Naša prava

Optužio je bošnjačke političare da su nas "ostavili da se sami borimo za naša prava".

- Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu! Te državne škole su i naše škole. Mi plaćamo porez! Nije to privatno, babovina ministra... Nisi to donio niotkud, nego je to naše. Ima da se uči vjeronauka u tim školama. Ako treba, a očito da će trebati, ja im poručujem:  "Ako i dalje budete dirali u vjeronauku, a to znači da ćete poslije i u džamiju, i u medresu, i u naše ime, i u naše kuće i onda ćete početi određivati šta ćemo jesti, gdje ćemo biti, s kim ćemo govoriti, s kim ćemo se družiti...,  ako budete dirali u vjeronauku imat ćete "sarajevsko ljeto" na ulicama Sarajeva, da znate"! ...Isto kao što se protiv Mubaraka desilo "egipatsko proljeće" - poručio je, uz ostalo, reis Cerić.

(www.avaz.ba)