Promo banner

A+ A A-

Međureligijsko vijeće: Odluka ministra Suljagića je neprihvatljiva

mrv_logoMeđureligijsko vijeće (MRV) u BiH saopćilo je danas (13.05) da je neugodno iznenađeno načinom i sadržajem na koji je ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić obavijestio sve osnovne i srednje škole da je donio odluku kojom ocjena iz predmeta vjeronauka neće ulaziti u prosjek za opći uspjeh učenika, iako ta odluka u formalnopravnom smislu nije dostavljena uz dopis.

U MRV-u ocjenjuju neprihvatljivim što ministar Suljagić, u nakani da donese takvu odluku, zaobilazi dogovor s crkvama i vjerskim zajednicama, "kao da ne zna što je u slučaju možebitnih dvojbi ili poteškoća predviđeno".

"Svoju samovolju i osjećaj samodostatnosti iskazao je što o "svojoj donesenoj odluci" nije ni obavijestio crkve i vjerske zajednice. Nije se čak udostojio ni odgovoriti crkvama i vjerskim zajednicama na njihov pisani prigovor što su mu ga uputile i zatražile da "svoju invalidnu odluku opozove", navodi se u saopćenju MRV-a BiH.

Vijeće podržava prigovor koji su Ministarstvu obrazovanja i nauke KS-a i ministru Suljagiću zajednički uputili Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije.

Taj prigovor MRVBiH smatra opravdanim, navodeći u njemu argumentovanim i zahtjev za opoziv ministrove odluke legitimnim.

MRVBiH smatra da, spominjući pojam diskriminacije, ministar ovom odlukom nikoga ne uzima u zaštitu, nego nasuprot, sam diskriminira učenike koji pohađaju vjeronauku.

Za ovo vijeće je znakovito što je jedan od prvih poteza koje čini ministar udar na vjeronauku, crkve i vjerske zajednice, iako je oko 90 posto djece i roditelja opredijeljeno za vjeronauk kao redovni školski predmet.

Ocjenjuje se indikativnim i to što se "odluka" donosi nabrzinu i pri samom kraju školske godine.

Navodi se da je ravnopravnost učenika moguća uz dosljednu primjenu Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, koja se postiže uvođenjem alternativnog predmeta za koji su odgovorne vlasti, a ne crkve i vjerske zajednice.

MRVBiH izražava zabrinutost što je nakon donošenja ove "odluke" ministra Suljagića u pojedinim medijima prisutna hajka, vrijeđanje i omalovažavanje vjere, vjernika i vjerskih dostojanstvenika, što nikad nije potrebno.

Međureligijsko je vijeće BiH svjesno poteškoća u kojima se nalazi današnje školstvo, navodeći da su njeni članovi, kao i crkve i vjerske zajednice, voljni o svemu razgovarati sa svim nadležnim i odgovornim za odgoj i obrazovanje da bi se pronašla najbolja moguća rješenja.

(FENA)