A+ A A-

Omer ef. Drkić - imam ubijen 1993. u džematu Han Ploča kod Kiseljaka

drkic-omerOmer ef. Drkić rođen je 11.5.1958. godine u selu Kramari, općina Trnovo. Tu završava osnovnu školu, nakon čega se upućuje na dalje obrazovanje u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. 1979. godine završava GHM i počinje raditi kao imam u selu  Čuhovići, općina Konjic. U međuvremenu se oženio. Nakon godinu dana rada u ovome džematu upućen je na odsluženje vojnog roka. 1981. godine upućuje se ka Hercegovini, gdje će preuzeti novi džemat u mjestu Pijesci, Mežlis IZ Mostar. 1982. upisuje Islamski teološki fakultet u Sarajevu, koji zbog udaljenosti mjesta stanovanja i rada nije završio.

Godine 1987. prelazi na službu u Medžlis IZ Kiseljak, džemat Han Ploča, njegov posljednji džemat.  Tu je uspješno obavljao imamski posao sve do 1993. godine, kada zločinci HVO-a zauzimaju ovo mjesto i čine veliki zločin nad džematlijama ovoga džemata. Među njima je bio i rahmetli Omer ef. Drkić. Iza sebe ostavlja suprugu Zinetu sa tri sina i još nerođenom kćeri. Odlučio je da i u najtežim trenucima  ostane uz svoj džemat iako je sa svojom porodicom mogao preći na sigurnu teritoriju.

Zajedno sa 20 svojih džematlija ubijen je u garaži Ahmeda Duharkića 16.06.1993. godine, od strane elitnih jedinica HVO-a (Apostoli i Maturice). Do dan danas ubijeni u pomenutoj garaži nisu pronađeni, a među njima je i Omer efendija.

Kenan Bajrić