A+ A A-

Manifestacija "Dani islamske kulture u Gradačcu"

U Gradačcu je 06. maja 2011. godine otvorena druga po redu manifestacija „Dani islamske duhovne kulture u Gradačcu". Organizator i utemeljitelj ove manifestacije je Medžlis Islamske zajednice Gradačac.

Manifestacija je svečano otvorena učenjem tevhida pred duše imama, vakifa i džematlija nekadašnjeg prvog gradačačkog džemata Sultan Fatih Mehmed-hanova džamije u gradačačkoj tvrđavi.

dani-kulture-gradacac-2011

U večernjim satima istog dana priređena je promocija knjige Saliha Smajlovića „Kad bi kosti mogle govoriti". Promotori su bili mr. Mustafa Prljača i mr. Nusret Kujraković.

U subotu na Dan džamija 07. maja 2011. godine održana je tribina pod nazivom Džamije u historiji Bošnjaka. Svoje priloge na tribini izložili su prof dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof.dr. Nusret Isanović, mr. Rusmir Djedović i mr. Nusret Kujraković. Na tribini su usvojeni zaključci i pokrenuta je inicijativa građana za rekonstrukciju porušene gradačačke tvrđavske džamije. Na kraju tribine besjedu je održao muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

Istog dana poslije podne-namaza, dekan FIN-a u Sarajevu i delegacija MIZ Gadačac na čelu sa predsjednikom Ishakom ef. Kavazovićem i glavnim imamom Nusret ef. Kujrakovićem posjetili su općinu Gradačac i razgovarali sa načelnikom općine Gradačac mr. Fadilom Imširovićem i njegovim saradnicima. Dekan je prezentirao rad FIN-a i zahvalio muslimanima Gradačca na finansijskoj podršci radu Fakulteta  od njegovog osnivanja pa do danas. Delegacija je obišla i novoizgrađeno spomen obilježje šehidima u Gradačacu i radove oko uređenja gradskog parka.  

N.K.