A+ A A-

Održani prvi Susreti sandžačke dijaspore

zastava_sandzaka113Od 29. aprila do 01. maja 2011. u Detroit-u (Michigan - USA) održani su prvi Susreti sandžačke dijaspore na Sjevernoameričkom kontinentu, pod nazivom "Sandžak bez granica" (Sandzak Without Borders). S obzirom, da dosadašnje organizaciono stanje nije oslikavalo našu realnu snagu na ovom kontinentu, i zbog sve jačih izazova, došlo je do formiranja višeg stepena organizovanosti.

Tradicionalni susreti

Ovi, od sada tradicionalni susreti, treba da afirmišu našu dijasporu kao konstututivni dio Sandžaka koja će raditi na čuvanju i jačanju, nacionalnog, vjersko i kulturnog identiteta.

Sandžaklije uz BiH

Organizacija „Sandžak bez granica" se zalaže za suverenu, demokratsku, jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

Autonomija sandžak

Organizacija „Sandžak bez granica" se zalaže za maksimalnu autonomiju Sandžaka, po pozitivnim i potvrđenim principima Evropske Unije.

Podvlačimo, da su međusobno razumijevanje i uvažavanje različitosti preduslovi za realizaciju jedinstva programa i akcija, pogotovu, imajući u vidu aktuelnu društveno-ekonomsku krizu koja zahtijeva brzo i adekvatno djelovanje. Tradicija naše tolerancije je vrlina koja će nam pomoći da prevaziđemo veliki dio problema.

Jedinstvo Bošnjaka

Svjesni smo, više nego ikada, da samo praktičnim djelovanjem možemo potvrditi naše trajno opredjeljenje za jedinstvo Bošnjaka na američkim prostorima, Sandžaku, BiH i ma gdje se nalazili.

Jedinstvenog smo mišljenja da će naša sloga i jedinstvo biti najbolji odgovor svima, od institucija do pojedinaca, čije ponašanje nema dovoljno sluha za Bošnjake, Sandžak, sandžačku dijasporu i naše zajedničke interese.

Sandžak bez granica

Nije slučajno da smo ovom našem prvom skupu dali ime „Sandžak bez granica", reagujući, ne na fizičke granice, već na one subjektivne podjele koje nas spriječavaju da budemo jedno jako tijelo.

Za ove susrete nisu nas motivisali pojedinci i njihov lokalni rejting, već želja da se primaknemo Sandžaku, koji nadživljava generacije, a koji od nas traži da porušimo međusobne i lokalne barijere. Nažalost, Sandžak trpi tamo, rodni kraj, i ovamo u dijaspori, jer smo previše okupirani neslogom. Zar nije vrijeme da osmislimo suštinu jedinstva?

Moderna i snažna dijaspora

Organizacija „Sandžak bez granica" želi da okupi što više mladih, jer su oni nosioci moderne i snažne dijaspore, i da ih afirmiše kroz razne oblike organizovanog okupljanja. Stoga, određeni su koordinatori za Sjedinjene Američke Države i Kanadu, koji će raditi na prikupljanju baze podataka o broju Bošnjaka iz Sandžaka, da bi u narednom periodu više koristili potencijale naših visoko obrazovanih, uspješnih pojedinaca i organizacija.

"Na ovom prvom, historijskom susretu, prisustvovalo je više od 600 Bošnjaka. U zabavnom programu susreta učestvovala su kulturno umjetnička društva, profesionalni i lokalni muzičari. Od svih relevantnih faktora očekujemo razumijevanje, podršku i saradnju, kako bi uspjeli u realizaciji naših programskih ciljeva.", ističe se u saopćenju koje su za Upravno tijelo potpisali dr. Mirsad Mujović, Ph.D. i Huzeir Leković.

(www.bosnjaci.net)