A+ A A-

Da li je Komšić protiv antiislamizma ili licemjer?

zeljko-komsic-antiislamizamNijedna izjava odavno nije izazvala oduševljenje, posebno među Bošnjacima, kao izjava člana Predsjedništva BiH Željke Komšića na sesiji Kruga 99. Upozorio nas je da je danas u Evropi prisutan modifikovani fašizam, koji je obilježen antiislamizmom. To zlo, veli Komšić, postoji u brojnim evropskim zemljama i na našim prostorima, a protiv njega se valja uporno boriti.

Nažalost, po svemu sudeći sve će ostati samo na ovim njegovim praznim riječima. Zato ću ga morati posmatrati kao licemjera bez konkurencije. Kažem, po svemu sudeći, jer je dan prije reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić upozorio upravo na taj „modifikovani fašizam" prema muslimanima jednostavnom rečenicom koja zasigurno bruji u radosnom tonu među ateistima: „ukidanje vjeronauke je samo početak!"

Zaista, iznenađuje to što Komšić vidi „trunke" antiislamizma širom bijelog svijeta, a ne vidi balvan u svom SDP-ovskom oku. Dotični balvan u oku je ministar za barbarstvo Suljagić koji nije relevantan da kaže šta jeste antiislamizam, za razliku od reisu-l-uleme. Razlog je jednostavan -Suljagić se sam deklarisao kao ateista, a pored toga niko nema veće pravo i dužnost da govori o ugrožavanju muslimana u Sarajevu od reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića. Svojom titulom i ugledom u narodu dr. Cerić je to dužan!

U anale političkih obmana i medijskog inžinjeringa će ući kako je Suljagić uspio da mržnju koju osjeća prema religiji i vjerskim autoritetima (Katoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici) proda kao borbu za jednakopravnost. „Prodao" je tu priču medijima koji ateizam i Goli otok opet sanjaju vjernicima. On, kao Huntington, vidi u religiji povod za „dvije škole pod jednim krovom". Najradije bi nam stavio barbarstvo na stol.

Smiješno izgleda kada ga upitaju „zašto se oni koji ne idu na vjeronauku ne dovedu u bolji položaj uvođenjem etike ili kulture religija" jer je besmislen odgovor „Nema para!". A kako to da Tuzlanski kanton ima para, a Sarajevski nema? Potrošili na nove automobile? Ili ne želi planirati ikakvo poznavanje vjere (makar to bila kultura religije) u školama? Čini se da nema srce kada je riječ o odnosu prema vjernicima i njihovim vjerskim autoritetima, bili muslimani ili kršćani - nego kamen u koji je ubetonirana fotelja.

Emir Džambegović