A+ A A-

Komentar: U Vladu Kantona zabranjen ulazak psima i vjerskim službenicima

vlada_kantona_sarajevoVlada Kantona Sarajevo zabranila je psima i vjerskim službenicima ulazak u Vladine institucije. O zabrani ulaska psima i vjerskim službenicima u Vladu Kantona Sarajevo javnost je informirana putem dnevnog lista „Oslobođenje", od 10. 05. 2011. godine na stranici 10.

Naime, karikaturista Mirza Ibrahimpašić (inače karikaturista koji je 2009. godine u istoj ovoj novini Časni Kur'an nazvao Kujan) objavio je u Oslobođenju, uz tekst o vjeronauci, ilustraciju vrata na kojima piše Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo (sa strane se dijelom vidi dio natpisa Bosna i Hercegovina, Kanton Sarajevo), zatim na tim vratima su prekrižene slike psa, ahmedije, katoličke i pravoslavne kape s križiom i lik ortodoksnog Jevreja, što implicira da je njima zabranjen ulaz u Ministarstvo, a time i cijelu Vladu.

Povijest je zabilježila  slične natpise: „zabranjen ulaz psima i Kinezima", „zabranjen ulaz psima i Jevrejima" (Jevreji su tada završili u konc-logorima i holokaustu), a evo ideološki prvoborci agresivnog ateizma, da li u ime Vlade Kantona Sarajevo ili po svojoj želji, tom nizu pridodadoše novu zabranu, zabranu ulaska u Vladu Kantona Sarajevo psima i vjerskim službenicima četiriju tradicionalnih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Nasilje u ime ideologije dobrim dijelom je obilježilo XX vijek. Pored fašizma i nacizma, marksističko-komunistička ideologija spada u vrh ljestvice po obimu i brutalnosti inspiriranog i počinjenog nasilja i terora u ime partije i borbe protiv Boga. U staljinističkim progonima su stradali milioni ljudi. Zločini u Kambodži tokom '70-tih godina prošlog vijeka su pokazali da se genocid može činiti i protiv svojih sunarodnika. Crveni Kmeri su počinili stravičan zločin genocida nad svojim narodom iz ideoloških razloga, pokušavajući ostvariti agrarnu reformu i marksističku utopističku viziju društva ubivši oko milion i po ljudi koji su proglašavani neprijateljima režima. Ideologija može ubijati vlastiti narod.

Ovakvim karikaturama šta to bosanskohercegovačkim vjernicima poručuju domaći „crveni kmeri"? Izgleda da su današnji komunistički potomci agresivniji i brutalniji od revolucionara i političkih komesara nakon II svjetskog rata. Nije poznato da su oni vjerske službenike izjednačavali sa psima i oglašavali im zabranu ulaska u državne institucije. Današnji agresivni antiteisti, čini se, spremni su na sve, samo ako im zapadne šaka. U vrlo kratkom roku su pokazali šta im je glavni problem. Problem je vjeronauka, posebno islamska vjeronauka. Nisu problem nasilje, narkomanija, pedagoški standardi, niti nezaposlenost, niti ekonomski razvoj, niti bilo šta drugo, nego se prvo treba obračunati sa islamskom vjeronaukom.

A da karikatura u Oslobođenju nije izolirani slučaj ili incident, pokazao je magazin Dani koji je u br. 725, od 06.05.2011. godine objavio ilustraciju od istog karikaturiste u kojoj stoje pored dvojice vjerskih lidera, reisu-l-ulme dr. Mustafe Cerića i kardinala Vinka Puljića, dvoje djece, ono sa šahovnicom gazi Kur'an, a ono sa fesom na glavi gazi Bibliju. Dakle, Bošnjaci trebaju gaziti Bibliju, a Hrvati trebaju gaziti Kur'an da bi se uspostavilo obrazovanje po mjeri i želji aktuelnih protagonista progona vjere!? Samo gaženjem Kur'ana i Biblije može se uspostaviti mir i stabilnost, komunističko bratstvo i jedinstvo!? Ove blasfemične karikature očito su znak osokoljenja i odvažnosti, aktuelizacije projekta gaženja i ponižavanja religijskih svetinja i novog zajedničkog medijsko-političkog poduhvata izgona vjere iz javnog prostora.

Podsjećanja radi, u kratkom periodu vladavine bivših komunista od 2000. do 2002. godine pokrenuta je serija montiranih sudskih procesa i progona ljudi. Svi montirani procesi pali su na sudovima. Sjetimo se Pogorelice, generala Bahte, procesa protiv Hasana Čengića i brojnih spiskova koji su tada napravljeni. U novom mandatu bivši komunisti su krenuli da se obračunaju sa vjeronaukom, i to islamskom, odnosno tamo gdje su Bošnjaci u većini. Dakle, agresivni ateisti i bivši komunisti moraju se s nekim ili nečim obračunavati, nekoga progoniti, odrediti neprijatelje i pokrenuti ideološke ofanzive.

Ipak, nadati se da će se Vlada Kantona Sarajevo ograditi od ove prijeteće i ponižavajuće karikature i njene poruke, te osuditi pokušaje da se u njeno ime šalju ovakve zastrašujuće poruke vjernicima. Prešućivanje ove agresivne poruke bilo bi skandalozno.

Služba za odnose s javnošću Rijaseta