A+ A A-

Aktivnosti Medžlisa IZ Gornji Vakuf

Posjete medžlisima IZ Donji Vakuf i Bugojno 

Delegacija medžlisa IZ Gornji Vakuf je 23. aprila 2011. godine bila u službenoj posjeti medžlisu IZ Donju Vakuf. U sastavu delegacije bili su Predsjednik medžlisa gospodin Omer Ljubunčić, glavni imam Enes ef. Omerović i član Izvršnog odbora Ismet ef. Abdibegović.

aktivnosti-mit-gv-2011-3

Našu delegaciju su srdačno dočekali domaćini, glavni imam Esad ef. Slipac i predsjednik medžlisa IZ Donji Vakuf gospodin Agić Muharem.

U lijepom i korisnom razgovoru razmijenjena su mišljenja o radu i organizaciji medžlisa IZ Gornji i Donji Vakuf. Esad ef. Slipac je iznio plan i program aktivnosti donjevakufskog medžlisa kao i sve što je do sada urađeno na nivou ovog medžlisa. Predsjednik Agić je također govorio o radu i organizaciji medžlisa kao i o budućim projektima koje namjeravaju realizirati.

Nakon ovog upoznavanja, predsjednik medžlisa IZ Gornji Vakuf gospodin Omer Ljubunčić je domaćinima vrlo lijepo izložio plan rada medžlisa IZ Gornji Vakuf kao i sve što je planirano u budućem četverogodišnjem planu. Glavni imam Enes ef. Omerović je takođe govorio o vjersko- prosvjetnim aktivnostima na nivou gornjevakufskog medžlisa kao i o budućim aktivnostima u Gornjem Vakufu (izgradnja edukativno-kulturnog centra i formiranje Omladinskog kruga pri medžlisu). Obje strane su izrazile veliko zadovoljstvo zbog ove posjete i podržale budući plan sastanaka i okupljanja susjednih medžlisa. Na kraju ove posjete predsjednik našeg medžlisa je pozvao predstavnike donjevakufskog medžlisa da učine uzvratnu posjetu kako bi kroz razgovore i razmjenu iskustava podigli.

Delegacija MIZ Gornji Vakuf je u istom sastavu u okviru svojih aktivnosti posjetila i Medžlis IZ Bugojno 30. aprila 2011. godine. Delegaciju MIZ Gornji Vakuf primio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno Veid ef. Arnaut te predsjednik medžlisa prof. Haris Mujić.

aktivnosti-mit-gv-2011-1

Tematika razgovora tokom ove posjete su, kao i kod posjete MIZ Donji Vakuf, uglavnom bila razmjena iskustava i upoznavanje sa planom aktivnosti i radom ovih susjednih medžlisa. 

Tradicionalna „Ćurs-tribina" 

Četvrtog maja 2011. godine u centralnoj džamiji Mehmed-bega Stočanina održana je prva tradicionalna Ćurs-tribina pod znakovitim nazivom „Vjera kao putokaz i način života".

Ovu aktivnost medžlis IZ Gornji Vakuf provodi još od 2009. godine. Gost koji je otvorio ovogodišnju tribinu bio je uvaženi alim dr. hafiz Halil ef. Mehtić.

aktivnosti-mit-gv-2011-2

U izuzetnom obraćanju hafiz Mehtić je govorio o vrijednostima vjere, o našem trenutnom stanju, o krizi duhovnog identiteta Bošnjaka kao i svih muslimana u svijetu. Uvaženi hafiz je u toku svog obraćanja pokušao identificirati slabosti našeg džemata i bošnjačkog korpusa u cjelini. U izuzetno emotivnom nastupu koji je raspalakao prisutni auditorij, hafiz je kroz kur`ansku i hadisku poruku prezentirao riješenja koja nude ova dva ključna izvora islama kao vodilja za cijelo čovječanstvo. Na licima prisutnih džematlija  vidjelo se veliko zadovoljstvo što su prisustvovali ovom izuzetnom predavanju.

Na kraju su članovi Izvršnog odbora na čelu sa predsjednikom i glavnim imamom kao predstavnici džematskih odbora, u ugodnom razgovoru nastavili druženje sa čestitim hafizom u obližnjem restoranu. Pošto ovakav vid okupljanja džematlija ima veliku vrijednost i korist, medžlis će nastaviti sa ovim aktivnostima.   

Enes ef. Omerović