A+ A A-

Mostar: Hatma-dova šehidima Armije RBiH

Na mostarskim Šehitlucima jučer su ( 09. maja) mostarski imami u znak sjećanja na 09. maj 1993. godine proučili suru Ja-sin i poklonili hatma dovu pred duše šehida Bosne i Hercegovine, posebno šehida Mostara u proteklom ratu. Ovim činom obilježena je osamnaesta godišnjica zarobljavanja 13 oficira i vojnika A R BiH koji su nakon toga, protivno svim evropskim konvencijama, surovo maltretirani i svirepo ubijeni. Tijela njih 10 su pronađena i na današnji dan dostojanstveno pokopana 2008.g, dok se za tijelima njih trojice još uvijek traga.

dova-sehidima-mostar-maj-2011

Porodicama šehida i poginulih boraca, brojnim građanima Mostara, bivšim borcima A RBiH, učenicima osnovnih škola prigodnim govorom obratio se glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović.

"Deveti maj simbolizira početak još jedne otvorene agresije na ovaj grad, prisjeća nas na velika djela velikih naših sinova, na zlatne ljiljane i na sve žrtve koje su položene u temelje naše slobode, na
sve nevine žrtve ovoga malog naroda.", podsjetio je ef. Dedović.

Osvrćući se na činjenicu da se ovaj datum obilježava i kao datum pobjede nad fašizmom, on je konstatirao kako Evropa potkraj XX stoljeća nije bila raščistila sa tim idejama.

"Fašizam je uprkos tome svoja oštra koplja usmjerio prema jednome malom narodu, ali ponosnom narodu, narodu koji je znao sačuvati svoje islamsko, ljudsko i civilizacijsko dostojanstvo. ", kazao je glavni imam.

"Heroji `Vranice` su simboli našeg dostojanstva i simboli stradanja u našoj antifašističkoj borbi. Danas obilježavamo i treću godišnjicu njihove dženaze. Ovo je znak da nećemo dozvolili zaborav i samo-destrukciju. Danas se s posebnim osjećajem bola saosjećamo sa njihovim porodicama i saborcima.", rekao je ef. Dedović.

Devetog maja 1993. godine zarobljeni su i kasnije mučeni i ubijeni: Alija Čamo, Senad Ćehić, Dževad Čolić, Mimo Grizović, Vahidin Hasić, Dževad Husić, Zlatko Mehić, Nenad Milojević, Fahir Penava i Nazif Šarančić. Njihova tijela su pronađena i pokopana prije tri godine dok se još uvijek ne zna za tijela Feđe Huskovića, Hasana Balića i Šefika Pobrića, Oni se još uvijek vode kao nestali.

Hasan Eminović