Logo

U Banja Luci obilježen „Dan džamija"

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obilježava 07. maj kao Dan džamija, datum kada je ratne 1993. godine srušena jedna od najpoznatijih džamija na prostorima jugoistočne Evrope, Ferhadija džamija u Banjoj Luci, ali i podsjeća na uništavanje svih džamija i drugih vakufskih objekata u Bosni i Hercegovini. Tako je u subotu, 07. maja 2011. Ggdine,  i u Banja Luci nizom aktivnosti obilježen ovaj datum i na 18. godišnjicu rušenja Ferhadije. Povodom devete godišnjicu pogibije rah. Murata Badića proučen je tevhid u mesdžidu džemata Ferhadija. Tevhid je predvodio banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, a proučili su ga imami banjalučkog medžlisa. Imami su takođe proučili i hatmu pred dušu rahmetli Murata Badića.

dan-dzamija-u-banjaluci-2011

Tevhidu su prisustvovali mnogobrojni imami sa područja Muftijstva banjalučkog, džematlije iz Banja Luke, ali i porodica od rah. Murata.

Takođe tevhidu je prisustvovao i generalni sekretar Rijaseta IZ u BiH, prof. Muhamed ef. Salkić. 

Nakon proučenog tevhida prisutnima se obratio muftija h. Edhem ef. Čamdžić i istakao važnost sjećanja na dan rušenja Ferhadije, ali isto tako i ukazao na važnost njene obnove, jer je ona stoljećima bila simbol suživota i tolerancije na ovim prostorima. Takođe je kazao da je izuzetno važno i to da Ferhadija bude obnovljena ista onakva kakva je bila napravljena i prvi put 1579. godine.

Muftija je napomenuo i to da su iz Ferhadije  pisane i peticije nacističkim vlastima, 1941. i 1942. godine od njenih muftija i imama za zaštitu Srba i Jevreja, ali nažalost i pored toga  mnogi od njih su završili u jasenovačkim logorima, a mnogi se nisu nikada ni vratili...

Spomenuo je i značaj rah. Murata Badića, koji je iz Cazina došao 7. maja 2001. godine na polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije i koji je 17 dana nakon što je brutalno pretučen pored temelja Ferhadije preselio na Ahiret. Muftija je takođe izrazio nadu da više niko nikada i nigdje na postavljanju kamena temeljca za vjerski objekat bilo koje vjere neće doživjeti sudbinu rahmetli Murata. Tevhid je završen dovom koju je proučio muftija h. Edhem ef. Čamdžić. 

Nijaz Duzan

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.