Promo banner

A+ A A-

U Banja Luci obilježen „Dan džamija"

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obilježava 07. maj kao Dan džamija, datum kada je ratne 1993. godine srušena jedna od najpoznatijih džamija na prostorima jugoistočne Evrope, Ferhadija džamija u Banjoj Luci, ali i podsjeća na uništavanje svih džamija i drugih vakufskih objekata u Bosni i Hercegovini. Tako je u subotu, 07. maja 2011. Ggdine,  i u Banja Luci nizom aktivnosti obilježen ovaj datum i na 18. godišnjicu rušenja Ferhadije. Povodom devete godišnjicu pogibije rah. Murata Badića proučen je tevhid u mesdžidu džemata Ferhadija. Tevhid je predvodio banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, a proučili su ga imami banjalučkog medžlisa. Imami su takođe proučili i hatmu pred dušu rahmetli Murata Badića.

dan-dzamija-u-banjaluci-2011

Tevhidu su prisustvovali mnogobrojni imami sa područja Muftijstva banjalučkog, džematlije iz Banja Luke, ali i porodica od rah. Murata.

Takođe tevhidu je prisustvovao i generalni sekretar Rijaseta IZ u BiH, prof. Muhamed ef. Salkić. 

Nakon proučenog tevhida prisutnima se obratio muftija h. Edhem ef. Čamdžić i istakao važnost sjećanja na dan rušenja Ferhadije, ali isto tako i ukazao na važnost njene obnove, jer je ona stoljećima bila simbol suživota i tolerancije na ovim prostorima. Takođe je kazao da je izuzetno važno i to da Ferhadija bude obnovljena ista onakva kakva je bila napravljena i prvi put 1579. godine.

Muftija je napomenuo i to da su iz Ferhadije  pisane i peticije nacističkim vlastima, 1941. i 1942. godine od njenih muftija i imama za zaštitu Srba i Jevreja, ali nažalost i pored toga  mnogi od njih su završili u jasenovačkim logorima, a mnogi se nisu nikada ni vratili...

Spomenuo je i značaj rah. Murata Badića, koji je iz Cazina došao 7. maja 2001. godine na polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije i koji je 17 dana nakon što je brutalno pretučen pored temelja Ferhadije preselio na Ahiret. Muftija je takođe izrazio nadu da više niko nikada i nigdje na postavljanju kamena temeljca za vjerski objekat bilo koje vjere neće doživjeti sudbinu rahmetli Murata. Tevhid je završen dovom koju je proučio muftija h. Edhem ef. Čamdžić. 

Nijaz Duzan