A+ A A-

Džuma u Čajniču: Bosne će biti onoliko koliko je bude na Drini

Dzuma_u_Cajnicu_356279679Nemam riječi da opišem koliko sam sretan kada sam, prilikom ulaska u džamiju u kojoj sam prve harfove, prve sure naučio, nakon 20 godina, čuo tekbire. Iako sam imao samo osam godina kada smo morali otići, izuzetno se dobro sjećam svega, kazao je mladi čajnički imam Emin ef. Bakal nakon jučerašnjeg prvog poslijeratnog džuma-namaza klanjanog u Mir-Muhamedovoj ili Gornjoj čajničkoj džamiji.

Važnost povratka

Emin je kao dječak u Čajniču izgubio oca Mirsada, ubijenog na Mostini, ali odmah po završetku školovanja vratio se u svoj grad. Džumu-namaz predvodio je reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić, koji je veći dio obraćanja vjernicima posvetio upravo povratku.

- Za nas u Bosni povratak je pitanje svih pitanja, a posebno u istočnu Bosnu. U punom kapacitetu mojih odgovornosti reisu-l-uleme u BiH svjedočim da oni koji se vrate odakle su protjerani ispunjavaju najvažniju dužnost i čin koji zaslužuje naše poštovanje.

Bosne će biti onoliko koliko je bude na Drini, to moraju svi znati i oni koji to ne razumiju ne razumiju bošnjački narod, našu sudbinu i ne znaju planirati našu budućnost. Mi nemamo druge svete zemlje do ove naše Bosne i Hercegovine - poručio je Cerić.

Pohvale domaćinu

S predsjednikom Sabora IZ Safetom Softićem i muftijom goraždanskim Hamedom ef. Efendićem on je jučer otvorio i prostorije Medžlisa IZ Čajniče, a posebne pohvale uputio je Efendiću, Bakalu i predsjedniku MIZ Čajniče Šaćiru Raščiću.

Mir-Muhamedova džamija u Čajniču obnovljena je ponajviše zahvaljujući pomoći IR Iran, pa je jučer u Čajniču boravila i delegacija Centra za pomoć BiH Iranske ambasade, organizacije "Birds" i TV IRIB.

Pravo na vjeronauku

Dio obraćanja reis Cerić jučer je u Čajniču posvetio i odluci koja vodi ka ukidanju vjeronauke u sarajevskim školama.

- Ne možete nam uzimati pravo na vjeronauku u školi, jer nas na taj način tjerate u ilegalu, tjerate nas da ponovo budemo Mladi muslimani, pa da nas, onda, progonite što u kući klanjamo i djecu učimo. Mi hoćemo da budemo javni, da sve što radimo javno radimo i u vjeri, i u svojoj kulturi. Nema ilegale - istaknuo je Cerić.

(www.dnevniavaz.ba)