Logo

Australija: Bošnjačke džemate u Sydneyu posjetio hafiz Bugari

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

U organizaciji Mešihata bošnjačkih islamskih zajednica u Australiji od 14. aprila do 3. maja 2011. godine boravio je ugledni alim iz Bosne i Hercegovine Hfz. Sulejman ef Bugari. Hfz Bugari nakon dolaska u Sydney 14. aprila istog dana otputovao u posjetu Bošnjacima i njihovim džematima u Melbournu i Adelaidu.

Ova posjeta Hfz. Bugarija trajala je od 14-22. aprila 2011.  Nakon boravka u ovim gradovima i vremenu provedenom zajedno sa Bošnjacima Melburna i Adelaida u petak 22. aprila u hfz. Bugari došao je da obiđe i posjeti Bošnjake i njihove džemate u Sydneyu. Na aerodrumu dragog musafira dočekali su glavni imam za Australiju prof. Salih ef Mujala i predsjednik Mešihata Jasmin ef Bekrić. Uz jutarnju kahvu i doručak domaćini su upoznali Sulejman ef o planu njegovih aktivnosti u džematima u Sydneyu. Nakon doručka i kahve domaćini su se uputili prema Smithfield džamiji gdje je obzirom da je bio petak i bilo predviđeno obraćanje Hfz. Bugarija džematlijama nakon džume namaza.

U gotovo jednosatnom obraćanju hafiz je svojim nadahnutim govorom plijenio i osvajao srca bošnjačka u Sydneyu. Iako skoro dvadeset hiljada kilometara udaljeni od svoje Bosne džematlije Sydneya pokazali su koliko vole svoj dini Islam i sa kakvom pažnjom su upijali svaku riječ hafiza Bugarija. A hafiz kao i uvijek u svom stilu poručio je Bošnjacima koliki je značaj imati džemat i biti dio džemata. Koliki je značaj poštovati i uvažavati brata muslimana.

bugari-sidnej-maj-2011-1

Istog dana nakon Jacije namaza u drugoj bošnjačkoj džamiji u Sydneyu u predgrađu u Penshurstu, hafiz Sulejman ef je održao vaz. Ista atmosfera kao i na džumi namazu u Smithfieldu, Penshurst džamija je hvala Allahu dž.š. bila je prepuna vjernika.

Nakon vaza uslijedilo je i poneko pitanje a nakon toga kahva i kolači. Muhabet uz druženje sa našim musafirom trajalo je skoro do ponoći. U subotu 23. aprila dan hfz Bugarija u Australijsko Bosansko Islamskoj zajednici u Sydneyu počinje ujutro sa klanjanjem sabah-namaza.

Nakon doručka i muhabeta sa domaćinima u društvu sidnejskih imama, hafiz Bugari odlazi u posjetu u dvije najveće džamije u Sydneyu a može se kazati i u Australiji. Prva od dvije džamije koju je hafiz Bugari posjetio zajedno sa svojim domaćinima bila je prelijepa Auburn Galipoli Mosque koju su muslimani Australije porijeklom iz Turske sagradili po uzoru na plavu džamiju u Istanbulu. I sam hafiz Bugari koji je obišao jako puno i islamskih, a takođe i zapadnih zemalja bio je oduševljen ljepotom ove džamije. Nakon ove posjete džamije u Auburnu domaćini su zajedno sa hfz. Bugarijem  uputili se prema džamiji Ali Ibn Ebi Talib u Lakembi koju su sagradili australijski muslimani porijeklom iz Libana.

U ovoj džamiji klanjali smo podne-namaz koji je imamio nas Salih ef, a nakon podne namaza hafiz Bugari u ovoj džamiji je učenjem Kur'ana i svojim prelijepim glasom razgalio mu'minska srca.

Nakon završetka podne namaza i učenja Kur'ana Časnog domaćini su zajedno sa hfz. Bugarijem prisustvovali službenom ručku koji je organizovao izvrsni odbor islamske zajednice u Sydneyu u čast dolaska hfz Sulejman ef Bugarija.

bugari-sidnej-maj-2011-2

Uz ručak predsjednik odbora IZ Zijad Tuzlić upoznao je našeg gosta o radu i aktivnostima Islamske zajednice u Sydneyu koja je jedna od  najstarijih bošnjačkih organizacija u Australiji. Nakon završetka ručka uz jedan kraci odmor planirana i sljedeća stanica bila je Bosanski Kulturni Centar u Leppingtonu. Prije samog nastupa hafiz je u džematu u Leppingtonu gdje je domaćin bio Osman ef Balihodžić zajedno sa ostalim džematlijama klanjao akšam-namaz. Nakon akšama u prepunoj Sali Bosanskog Centra uz nastup hora Ilahija i Kasida Gazi Husrev-beg,  hafiz Bugari održao je i svoje treće predavanje u Sydneyu. I ovog puta hafiz je bio briljantan. Nakon vaza hafiz se pridružio horu i zajedno sa njima proučio nekoliko ilahija i kasida. Nakon učenja i sam hafiz nije mogao da vjeruje da  izvan Bosne ima i postoji hor koji tako profesionalno izvodi i uči ilahije kazavši da ga je ova atmosfera posjetila na onu iz devedesetih godina u Zetri. Nakon završetka programa klanjana je jacija-namaz, a nakon toga ponovo druženje i razgovor sa hafizom Bugarijem.

U nedjelju 24. aprila Islamska zajednica je na svome vakufskom imanju u cast hafiza Bugarija organizirala teferič ili piknik na kome je ponovo bio veliki broj Bošnjaka i Bošnjakinja na kome je ponovo hafiz Bugari održao izuzetno lijepo i korisno predavanje kazavši da kada čovjek zagadi atmosferu oko sebe onda mora doći u prirodu gdje je atmosfera cista da tu malo odmori svoju dušu. Nakon predavanja uz ukusnu janjetinu sa ražnja nastavljeno je druženje sa hafizom Sulejman ef. Bugarijem.

bugari-sidnej-maj-2011

Istog dana u Penshurst dzamiji nakon jacije-namaza hafiz Bugari još jednom se obratio džematlijama i džematlijkama Sydneya. Ponovo je hafiz Bugari istakao ulogu čovjeka i njegov odnos prema Allahu dž.š, prema njegovom bratu kao i prema njemu samom.

Posljednjeg dana boravka u Sydneyu, u ponedjeljak 25. aprila nakon što je u toku dana obišao poznatu sidnejsku opersku kuću „Opera House" nakon Jacije namaza hafiz Bugari je u džamiji u Smithfieldu održao svoje posljednje predavanje u Australijsko-bosanskohercegovačkoj Islamskoj zajednici u Sydneyu hfz. Bugari.

Džamija je bila pretijesna da primi sve klanjače i sve one koji su došli da poslušaju cijenjenog vaiza i govornika. Gotovo skoro dva sahata hfz. Bugari govorio je u Smithfield džamiji, ali učinilo se svim prisutnima kao da je to njegovo obraćanje bilo samo nekoliko minuta. Nakon ovog predavanja u prostoriji koja se nalazi do Smithfield džamije hfz Bugari obratio se omladini kazavši im da posebno vode računa ko su, šta su i čemu pripadaju i koga će izabrati sebi za životnog saputnika.

U utorak, 26. aprila hafiz Sulejman ef Bugari otputovao je u dvodnevnu posjetu Bošnjacima u Perthu, a nakon Pertha hafiz Bugari otići će i u četverodnevnu posjetu džematu u Brisban.

Sve ove događaje uspješno je organizovao odbor islamske zajednice u Sydneyu kome dugujemo veliku zahvalnost.

bugari-sidnej-maj-2011-3

Molimo Allaha dž.š. da nagradi našeg dragog hafiza Sulejman ef koji je svojim nastupima i svojim vazovima i svojim govorom otključao mnoga srca Bošnjaka koji žive u Australiji.

Isto tako zahvaljujemo se svim našim Bošnjacima i Bošnjakinjama koji su svojim prisustvom punili naše džamije i tako pokazali koliko uistinu vole svoj Dini Islam. Neka vas Dragi Allah nagradi iz svoje neizmjerne milosti. Amin!!

Press služba Odbora IZ u Sydneyu

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.