A+ A A-

Aktivnosti tešanjskih džematlija

U džematu Miljanovci svečano otkriveno šehidsko spomen obilježje

U subotu, 30. aprila 2011. godine, proučen je mevlud za šehide i otkriveno šehidsko spomen obilježje u džematu Miljanovci.

spomen-obiljezje-miljanovci-tesanj-2011-1

Ovo je bio 17 zajednički mevlud za šehide koji su, uz pomoć džemata, organizovali Medžlis IZ-e Tešanj i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i 19. spomen obilježje šehidima na području Medžlisa (općine) Tešanj.

spomen-obiljezje-miljanovci-tesanj-2011-2

Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ-e Tešanj.

Raif ef. Hasak prof. je selamio prisutne i izrazio im dobrodošlicu u džemat Miljanovci.

U toku mevludskog programa proučena je i hatma-dova pred duše šehida, a nakon propučene hatme od učenika 7. i 8. razreda OŠ „Džemal Bijedić" Miljanovci pod nadzorom nastavnice Islamske vjeronauke Nisvete Mudrov.

U toku mevludskog programa prisutnima su se obratili: glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, koji je potom uručio zahvalnice učesnicima u izgradnji spomen-obilježja.

Nakon proučenog mevluda u džamiji, nastavljen je program ispred izgrađenog šehidskog spomen obilježja u haremu džamije pred velikim brojem posjetilaca, rodbine i saboraca šehida.

spomen-obiljezje-miljanovci-tesanj-2011-3

Općinski Načelnik Fuad Šišić, obraćajući se prisutnima je poručio: „Svjedoci smo da se danas u BiH otkrivaju obilježja i braniocima i rušiteljima BiH... Nadam se da ćemo imati mudrosti koliko smo imali u ratu i hrabrosti... Molim Boga da porodicama šehida da sabura, a svima nama puno ljubavi za domovinu..".

Učenici OŠ „Džemal Bijedić" proučili prigodnu ilahiju i pročitali imena 50 šehida 2 bataljuna (Miljanovci) 207 Vbbr,7 civilnih žrtava rata i 2 stradalnika logora.

Prisutnima se obratio i mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj: "Imena ispisana na ovom spomen-obilježju svjedoče o žestokom otporu agresiji na BiH, ali i emanetu očuvanja onog za šta su ispisana njihova imena na ovom obilježju. Vaše prisustvo u ovolikom broju potvrđuje da vi to razumijevate pa bih volio da sa ovog skupa ponesemo odgovarajuće poruke i pouke, da je nužno čuvati dostojanstvo čovjeka."

Na kraju svečanog programa obratio se i zenički muftija mr. Ejub ef. Dautović: „Mi danas ovdje svjedočimo da je Allah Jedan i da je Muhammed a.s. Njegov rob i Poslanik i da su džematlije džemata Miljanovci izgradile šehidsko spomen obilježje u znak sjećanja na one koji su dali svoje živote jer su i oni svjedočili i za to svjedočenje nisu žalili dat svoj život.", poručio je između ostalog zenički muftija. Potom je citirao hadis Allahova Poslanika u kome navodi 5 odlika šehida, i svoje obraćanje završio porukom da čuvamo jedinstvo i vodimo računa o moralu naših porodica.

spomen-obiljezje-miljanovci-tesanj-2011-4

Svečani program završen je učenjem zajedničke dove za šehide.

Počela izgradnja mesdžida Gobelja

Kamen temeljac za izgradnju mesdžida Gobelja u džematu Miljanovci Novi položen je 22. aprila ove godine poslije džuma-namaza, a u povodu 7. maja "Dana džamija" i jubileja džemata (40. godina od završetka izgradnje prve džamije, 30 godina od njenog svečanog otvorenja i 10 godina od svečanog otvorenja nove džamije izgrađene na mjestu prve džamije koju je agresor na BiH u ratu porušio), čime je i započela realizacija Programa obilježavanja "Dana džamija" na području Medžlisa IZ-e Tešanj.

kamen-temeljac-tesanj-2011-1

Kamen temeljac položila je Ziba Durak, majka šehida koja je za izgradnju ovog mesdžida uvakufila 8.000,00 KM. Istog dana izbetonirana je i temeljna "kontra" ploča sa trotuarom.

Pored brojnih džematlija, svečanosti su prisustvovali i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, Zehrudin Kruško, predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj, članovi IO, imami i džematlije susjednih džemata.

Na početku svečanosti ašere je proučio Raif ef. Hasak prof. imam susjednog džemata Miljanovci, nakon čega su se prisutnima prigodno obratili džematski imam hafiz Nermin ef. Ibrahimović prof., u ime Građevinskog dbora hadži Muharem Kruško te glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Dovu je proučio hafiz Nermin ef. Ibrahimović. Nakon polaganja kamena temeljca nastavljena je izgradnja mesdžida prema odluci Građevinskog odbora u vlastitoj režiji i po etapama prema prikupljenim sredstvima, tako da je do četvrtka 28.04.2011. godine ozidan donji sprat mesdžida i u četvrtak izbetonirana mahfilska ploča. I ovom činu prisustvovali su glavni imam i predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj.

kamen-temeljac-tesanj-2011-2

U subotu, 30.04. 2011. godine gradilište je, u pratnji glavnog imama i predsjednika IO, posjetio i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović koga su na licu mjesta upoznali sa izvođenjem radova (nastavljeno zidanje gornjeg sprata) predsjednik Građevinskog odbora Hasan Mujčinović i nadzorni organ hadži Muharem Kruško, na čemu im je Muftija čestitao i predsjedniku građevinskog odbora uručio vlastito učešće.

(www.iz-tesanj.ba)