Promo banner

A+ A A-

Aktivnosti Asocijacije žena MIZ Tuzla

U proteklih pet mjeseci Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla  realizirala je prvi ciklus seminara iz oblasti pozitivne psihologije. Sve polaznice su tokom pomenutog ciklusa imale priliku pohađati seminare i radionice sa različitim temama vezanim za pozitivnu psihologiju. Ovaj projekat je realiziran u saradnji sa dipl. psihologinjom Aidom Tule koja je vodila i osmišljavala cijeli program rada. Prof. Tule edukacije i seminare ovog tipa već duži period uspješno vodi i u svom gradu.

as-zene-tuzla-poz-psih-2011-1

 U subotu, 30. aprila 2011. godine u prostorijama biblioteke Behram-beg Tuzla održan je posljednji seminar prvog ciklusa pozitivne psihologije u Tuzli.   Na ovomjesečnom seminaru teme o kojima se govorilo bile su: "Oprost - odustati od prava na ogorčenje" i "Strpljenje kao osnova mudrih investicija". I kao i svaki put do sada, profesorica Tule je teme  o kojima se govori učinila zanimljivijim i poučnijim direktno ih povezujući sa aspektom islama.  Između ostalog, prof. Tule je kazala da rezultat i vrijednost dobrog nije kao što je posljedica čina lošeg.  Napomenula je da svojom dobrotom, strpljenjem, blagošću i bez revanšizma na učinjeno zlo i najgrublje se osobe mogu pridobiti, smiriti i zadobiti njihovo povjerenje. Sve se to postiže lijepom riječju, osmijehom na licu i smirenošću sa onim koji se rasrdio i izgubio kontrolu nad sobom. Ovaj stupanj uzvraćanja na zlo dobrim, ta blagost i mirnoća koja nadvladava nečiju ljutnju i gnjev je blagodat onih koje je Allah obdario strpljivošću. Objašnjavajući pojam strpljenja spomenula je i nekoliko ajeta  Kur'ana Časnog;  "Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati." (Fussilet, 34.) i "To mogu učiniti samo odabrani i strpljivi: To mogu postići samo strpljivi; to mogu postići samo vrlo srećni." (Fussilet, 35.)

as-zene-tuzla-poz-psih-2011-2

Prof. Tule ovaj ciklus seminara završila je toplim riječima zahvale nakon čega je upriličena dodjela uvjerenja za redovne polaznice prvog ciklusa pozitivne psihologije u našem gradu kao i ugodno druženje.

Ono što ovaj posljednji seminar prvog ciklusa pozitivne psihologije čini drugačijim jeste činjenica da su ovom seminaru mogle prisustvovati sve  zainteresovane članice Asocijacije žena MIZ Tuzla. U narednom period slijedi ljetna pauza a nove aktivnosti iz oblasti pozitivne psihologije su planirane nakon mjeseca ramazana.

Elmedina Osmić

 (www.miztuzla.com)