Promo banner

A+ A A-

Muftija Zukorlić: Ne smijemo dozvoliti mahalizaciju i antagonizme

ZUKORLIC-Muamer-muftijaU sklopu Manifestacije „Dani mevluda i zikra" sinoć je u Narodnom pozorištu u Mostaru o temi Sandžak i njegova institucionalna pozicija govorio sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić. Muftija Zukorlić je ovu temu elaborirao kroz kratku analizu tri univerzalna principa islama: prvom riječi prve objave Kur'ana, sedždom i emanetom. "Mi smo naše probleme u Sandžaku počeli rješavati listajući i analizirajući univerzalne vrijednosti naše tradicije. Počeli smo od riječi IKRE i krenuli u proces stvaranja ambijenta za bolje obrazovanje i odgoj naše djece.", istakao je muftija Zukorlić.

Analizirajući drugi princip vjere muftija je prisutne podsjetio kako je osnovni emanet svakog vjernika kelime- i- šehadet. "Šehadet određuje život svakog vjernika. Vrhunac šehadeta je pasti na sedžu Uzvišenom Allahu dž.š. Sedžda znači sklad, oslobođanje uma. Onaj ko padne iskreno i draga srca na sedždu svome Stvoritelju, postaje apsolutno slobodnim, neće se klanjati niti jednom drugom božanstvu. Oni, pak koji se ne pokore Stvoritelju, pokoravaju se faraonu ili faraonima, diktatorima i ekspoatatorima", kazao je muftija Zukorlić.

U uvodnom dijelu svog predavanja muftija Zukorlić je zbog ilustraciju geopolitičke pozicije Bošnjaka Sandžaka kao premisu koristio i nekoliko historijskih činjenica. U tom smislu posebno je apostrofirao činjenicu da je Sandžak od Bosne izdvojen godinu dana prije Berlinskog kongresa 1877.g. " Do posljednjeg razlaza Srbije i Crne Gore s početkom XXI stoljeća ni Srbija ni Crna Gora nikada nisu bile međunarodno priznate sa teritorijom Sandžaka, što mali broj Bošnjaka nažalsot zna i želi shvatiti. Vojske Srbije i Crne Gore se na teritoriju Sandžaka susreću 1912. g. a Sandžak je od njihove strane okupiran 1916. g. Taj period je jedan od najtežih historijskih trenutaka Sandžaka", podsjetio je muftija Zukorlić.

Uvodeći prisutne u aktuelne procese na prostroru Sandžaka muftija Zukorlić se osvrnuo na činjenicu kako je islam neodvojiva i skoro presudna odrednica identiteta Bošnjaka u Sandžaku, a Islam od čovjeka traži i obrazovanje i odgoj i napredak i dostojanstvo. Islam se ne manifestira samo u džamiji već i u svakodnevnom životu, ličnom, porodičnom, komšijskom, društvenom. Ako se radi po preporukama Stovritelja onda će to biti od interesa i djece i tvoga i tuđega naroda. Onda će svi imati koristi od tebe. Takav nam Bošnjak treba, ne onaj koji će imati raskorak između džamije i ulice, onaj koji će klanjati u džamiji a ogovarati na ulici, onaj koji će doći na džumu a u poslu ili vlasti zakidati i varati. To je loš musliman. Nama takav musliman ne treba. Ne treba nam onaj koji će doći u džamiju samo pred izbore. Naša vjera se ne mjeri po tome koliko ćemo boraviti u džamijama već koliko ćemo islama manifestirati u svakodnevnom životu", zaključio je muftija Zukorlić.

Informirajući prisutne o rezultatima koje je Islamska zajednica u Sandžaku ostvarila do sada, muftija Zukorlić je istakao kako Univerzitet u Novom Pazaru je kruna pravilnog razumjevanja kur'anskog imperativa: "Uči, čitaj! " Kad smo krenuli sa projektom Univerziteta mnogi su se čudili: muftija i univerzitet!? Problem je bio što je stvorena slika da se ne može spojiti ahmedija, nauka i umjetnost. Ahmedija je trebala da simbolizira, dženazu, teške halove, mevlude itd., a kao Univerzitet je za neke "napredne snage". Koje napredne snage? Ko ima više pravo i obavezu do mene, vjernika koji uče kur'anski ajet: "Uči u ime svoga Gospodara" da se bavi naukom", zapitao se muftija Zukorlić obrazlažući kako prema učenju islama ne postoji distinkcija između takozvanih vjerskih u svjetovnih grana nauke.

Iznoseći rezultate koje je ostvario Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru muftija je zaključio kako je to dokaz kad iskrena vjeradaje velike plodove. "Preko 40 % nemuslimana koji pohađaju ovaj Univerzitet su prepoznali da neće biti prevareni, diskriminirani, zakinuti. Mi smo bili u toj poziciji i rekli smo nećemo odgovoriti istom metodom tamo gdje imamo mogućnosti. Naprotiv, odgovorili smo civilizacijskom normom najkvalitetnijeg znanja koje se može ponuditi", kazao je muftija Zukorlić.

Na kraju jednosatnog predavanja muftija Zukorlić je govorio i o suodnosu Bošnjaka iz BiH i Bošnjaka u Sandžaku. "Mi Bošnjaci ne smijemo dozvoliti mahalizaciju. Jer ako jednom prihvatimo podjelu ona ide do uništenja. Moramo prevladati sve antagonizme, jer našu resursi su mnogo veći. Naši ciljevi su mnogo veći. Naš identitet je zajednički i zato ne smijemo dozvoliti podjele i razilaženja", poručio je muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Hasan Eminović