A+ A A-

Obilježeno 18. godina od zločina nad Bošnjacima u selu Kazagići kod Kiseljaka

U ranim jutarnjim satima 27. aprila 1993. godine jake postrojbe HVO izvršile su dotad  na ovim prostorima neviđeni artiljerijsko-pješadijski napad na selo Kazagiće te tom prilikom izvjestan broj civila zarobili, kompletno selo spalili a trojicu civila masakrirali: Brkić Aliju rođen 1921. godine, tada devetnaestogodišnjeg Selvedina Džinu i šesnaestogodišnjeg Junuzović Mirzeta. Za ovaj zločin još nikad niko nije odgovarao. Nešto kasnije u toku borbi za ovo selo živote su izgubili  Junuzović Abdulah, Kunić Osman i Džino Sulejmen.

kazagici-kiseljak-2011-1

 Iako se stanovnici ovog sela nerado sjećaju ovih događaja a još manje pričaju o onome šta se sve dešavalo, ipak su prvi na prostoru općine Kiseljak pokrenuli obilježavanje ovog datuma sa ciljem da se on ne zaboravi.

Baš na ovaj datum (27.04.) svake godine već tradicionalno uči se Mevludi-šerif  sa zikrom za poginule stanovnike ovog sela a ove godine su u praksu uvedeni i neki novi detalji, a to je čas historije.

Kažu da skoro da i nije bilo niti jednog vojno sposobnog stanovnika iz Kazagića a da nije bar jedanput ranjavan u izvršenjima borbenih zadataka širom BiH u sastavu jedinica kojima su se priključili. Također, danas uočavaju potrebu češćeg podsjećanja  generacijama koje dolaze na ono što se dešavalo jer kako rekoše „ zločin koji se zaboravi, lahko se može ponoviti".

kazagici-kiseljak-2011-2

U vrlo dobroj organizaciji i režiji časa historije posjetioci između ostalog mogli su čuti i pohvalne riječi mladih polaznika mektebske nastave koji su govorili o hronologiji dešavanja te između ostalog kazaše:

Kazagićani su uvijek slovili za pozitivan primjer sloge i jedinstva. Po povratku u svoje selo 1995. godine, na zgarišta svojih kuća, obnoviše sve spaljene kuće i prateće objekte, vjerske objekte (džamija, mekteb, gasulhana), izgradiše spomen česmu  šehidima, asfaltiraše put kroz selo, bili prvo bošnjačko selo koje je uradilo javnu  rasvjetu, prvi džemat u MIZ Kiseljak koji je uveo tradiciju šehidske dove, prvi džemat koji je osnovao pokopno društvo...

kazagici-kiseljak-2011

Danas mještani Kazagića nisu zadovoljni što nikad niko od organa vlasti nije pokrenuo pitanje zločina u Kazagićima ali se nadaju i vjeruju da će i taj dan doći....

Prigodnim vazi-nasihatom prisutnim se obratio hadži hafiz dr Džemail Ibranović, imam Šarene džamije u Travniku, a rođen  u Kazagićima.   

Senad Goralija