A+ A A-

Održana sjednica Savjeta Muftijstva banjalučkog

Savjet Muftijstva banjalučkog održao je u 27. aprila 2011. godine svoju 17. redovnu sjednicu u džematu Hrvaćani MIZ Kotor Varoš i na taj način nastavio dosadašnju praksu obilaska džemata na području svog Muftijstva.   

sjednica-savjeta-banj-muftijstva-april-2011

Razlog zbog čega su upravo Hrvaćani ovaj put izabrani za mjesto Sjednice jeste taj što se u ovom džematu priprema prvo otvorenje džamije na našem Muftijstvu u ovoj godini i to 11. juna. Na ovaj način Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić  i Savjet muftijstva  daju punu podršku u radu džemata Hrvaćani i stavlja im se na raspolaganje za svaki vid pomoći oko organizacije otvorenja obnovljene džamije.           

Sjednica Muftijstva je protekla u analizi aktuelnih događaja i aktivnosti na području Banjalučkog muftiluka, a posebno mjesto kao i na svakoj sjednici zauzelo je pitanje mekteba, poboljšanje mektebske nastave i analiza provedenog takmičenja polaznika mekteba na nivou medžlisa. Takođe posebno se vodilo računa i o datumima obilježavanja stradanja Bošnjaka na području našeg Muftijstva i usklađivanje termina dovišta sa otvorenjima džamija, kojih je za ovu godinu planirano osam na području Muftijstva banjalučkog. 

Nakon što je sjednica privedena kraju održan je sastanak sa džematskim odborom džemata Hrvaćani, kako bi se uskladio protokol otvorenja džamije i kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu. Na kraju sastanka muftija Edhem ef. Čamdžić, članovi savjeta muftijstva kao i članovi džematskog odbora izrazili su posebno zadovoljstvo time što će, ako Bog da, svečanost otvorenja obnovljenje džamije u džematu Hrvaćani uveličati i naš uvaženi reisu-l-ulema prof. dr. Mustafa ef. Cerić. 

Nakon ručka kojeg su priredile vrijedne džematlije džemata Hrvaćani, svi zajedno su obišli džamiju i konstatovali da je džemat na čelu sa imamom Muharem ef. Muslićem i mutevelijom Turan Hašimom zajedno sa ostalim džematlijama urado veliku većinu posla i da su do otvorenja džamije ostali samo sitniji detalji koje treba doraditi kako bi otvorenje prelijepe džamije proteklo onako kako tome i priliči. 

 Treba napomenuti i to da u džematu Hrvaćani trenutno boravi 43 domaćinstva i da su većinu poslova finansirali samostalno i da im se na pozive za pomoć odazvalo jedino Muftijstvo banjalučko koje je pomoglo onoliko koliko je bilo u mogućnosti.

Takođe ne smijemo zaboraviti da džemat Hrvaćani ima i 33 šehida i da se 11. juni u ovom džematu obilježava i kao dan sjećanja na Šehide, a  i ova džamija će služiti između ostalog i u tu svrhu jer će nositi naziv „Šehidija džamija". 

Nijaz Duzan