A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Havu Tatarević

U okviru svoje posjete medžlisima na području Bihaćkog muftijstva, reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je u petak, 29. 04. 2011. godine, klanjao džumu namaz u Mutničkoj džamiji, Medžlis IZ Kozarac, a zatim se uputio prema džematu Zecovi, Medžlis IZ Prijedor, gdje je obišao Havu Tatarević. Majka Hava je u julu 1992. godine, usljed četničkog ''čišćenja'' sela, u jednom danu izgubila muža Muharema i šest sinova: Seada, Senada, Nihada, Zilhada, Zijada i Nishada.

Reis-posjeta

Reisu-l-ulema je, zajedno sa muftijom bihaćkim i većinom prijedorskih imama, posjetio porodičnu kuću majke Have gdje se zatekao i njen sin, koji se tog kobnog julskog dana nije nalazio u selu, te je tako i ostao živ. On je ovih dana iz Njemačke došao u posjetu svojoj majci.

Nakon izražavanja riječi divljenja na tegobi koju hrabro podnosi majka Hava, reisu-l-ulema je istakao neophodnost govora o tragediji koja je pogodila majku Havu i ostale bosanske majke. ''Ni u čiji hator više ne smijemo gledati, već trebamo gledati u hator ovih naših hrabrih majki koje su toliku patnju premetnule. Zbog toga, draga Hava, ja od tebe tražim halala'', rekao je reisu-l-ulema, a majka Hava je istakla da ona njemu i nema šta halaliti već joj je zadovoljstvo što joj je došao i time joj olakšao njen teret. U kući su imami, na čelu sa reis ef. i muftijom, proučili Jasin Havinom mužu i sinovima.

Reis-posjeta 1

Reisu-l-ulema je na kraju uručio hediju koju je poslala njegova supruga ovoj napaćenoj majci.

Najžalosnije od svega je činjenica da ni Havin muž, a ni sinovi još uvijek nisu pronađeni, što joj još više otežava i onako tešku tragediju koja ju je pogodila. Ona sama ističe da joj je ''najveća želja da za svoga života vidi mezare svojih sinova i muža''.

Amir Mahić