A+ A A-

Melbourne: Bogate aktivnosti bošnjačkog džemata „Deer Park"

Posjeta hfz Sulejmana Bugarija

U organizaciji Mešihata IZ u Australiji od 14. aprila do 03. maja u posjetu svim džematima u Australiji je došao Uvaženi hfz Sulejman ef. Bugari. Svoje susrete i druženja sa džematlijama prema programu Mešihata IZ u Australiji, hfz Sulejman ef., je počeo od našeg džemata u kome je boravio: četvrtak, petak i subotu.

deer-park-paril_2011_1

U ovim danima posjete našeg dragog gosta,  pripremili smo bogat program i posebna druženja naših džematlija sa Hafizom Bugarijem  čiji su vazovi imali poseban efekat na sve prisutne i izazivali su veliku pažnju kod naših džematlija.

Naš Islamski centar u vrijeme svih predavanja i obraćanja Uvaženog Hafiza odisao jednom posebnom ljepotom i puninom. Nakon svakog predavanja imali smo i specijalna druženja sa hafizom u restoranu uz kahvu i kolač, gdje se vodio i zaista koristan razgovor i korisno druženje, gdje su svi prisutni imali priliku da pitaju hafiza ona pitanja koja su ih interesovala.

deer-park-paril_2011_4

Posebno bih izdvojio  susret hafiza Bugarija sa našom omladinom gdje je na predavanju bilo preko 150 omladinaca i omladinki koji su imali priliku poslušati hafiza i pitati ga o onome što njih interesuje. Ovaj susret i druženje naše omladine je trajalo do kasno u noć. Upravo na ovom druženju Hafiz Bugari je omladini ukazao na problem današnjeg mladog čovjeka kao što su pogrešno korištenje interneta, pogubnost droge, alkohola, kocke, bluda  I  drugih negativnosti a u suprotnom imamo uvijek rješenje u pozitivnim i dozvoljenim stvarima koje nas čine sretnim i zadovoljnim.  

Poslije ove uspješne trodnevne posjete uvaženog hafiza Bugarija džematu "Deer Park" , hafiz Bugari je nastavio svoju posjetu i ostalim džematima u Australiji. Molimo Allaha dž.š. da Svojom nagradom nagradi hafiza Sulejman ef. Bugarija.

Za ovu vrijednu posjetu posebno se zahvaljujemo Mešihatu IZ u Australiji, na čelu sa Predsjednikom Jasmin ef. Bekrićem-koji je uspio da organizuje dolazak Uvaženog Hafiza,  svim  Prtedsjednicima  i Džematskim Odborima koji su nesebično podržali ovu aktivnost Mešihata kao i svim našim džematima i džemalijama - koji su svojim prisustvom izrazili srčanu dobrodošlicu našem musafiru.

Hatma-dova polaznika mekteba

U subotu, 16. aprila 2011. godine u džematu "Deer Park"  u Melbournu,  održana je velika svečanost obilježavanja  HATMA-DOVE  polaznika mekteba . Ovo je sigurno jedna od najljepših svečanosti koja se može upriličiti u jednom džematu,  jer smo dobili novu generaciju polaznika koji su naučili da uče Allahovu Riječ i koji su garancija opstanka naše vjere, kulture i tradicije u ovoj dalekoj ali demokratskoj zemlji Australiji. Radost ovog velikog trenutka i velikog događaja u našem džematu bila je primjetna kod svih prisutnih džematlija a naročito kod polaznika -kojima je ovo još jedan životni uspjeh, kod roditelja -koji su uložili veliki trud da njihova djeca uspiju na ovom polju, jer su roditelji ti koji se moraju lično žrtvovati i dovoditi djecu u mekteb da bi djeca bila redovna i da bi bila uspješna, ovo je veliki uspjeh i Džematskog Odbora i džemata koji su obezbijedili  pogodne uslove da se mektebska nastava odvija na najvišem nivou, jer mektebsku nastavu redovno pohađa preko 130 polaznika svake subote i nedjelje. Ovo je i veliki uspjeh mama Muhamed ef. Đidića  koji  je uspio da pripremi za hatme 35 polaznika, koji su se lijepim programom, učenjem Kur'ana i odgovaranjem na pitanja o Islamu uspješno predstavili prisutnim džematlijama.

Ovom velikom događaju u našem džematu, pored velikog broja džematlija koji su došli da podijele radost ovog trenutka , prisustvovali su i posebni gosti od kojih bi izdvojio pomoćnika gl. imam mr Ibrahim ef. Omerdića, imama džemata "Noble Park" i svakako našeg uvaženog hfz Sulejman ef. Bugarija, sigurno jednog od najslušanijih vaiza kod nas a koji je u organizaciji Mešihata IZ u Australiji došao u  posjetu svim našim džematima u Australiji. Prisutnima su se i obratili naši gosti uvaženi Ibrahim ef. , koji je u svom obraćanju istakao važnost očuvanja Islama kod generacija koje su prisutne i koje žive u ovoj dalekoj zemlji, jer kako kaže Ibrahim ef.: "Bošnjaci su u Australiju dolazili u 3 etape, a mi znamo za one iz druge i treće etape, a što se tiče prve  generacije već  smo tu generaciju počeli da gubimo-zato je važno djecu vezati za džamiju i džemat da ih ne izgubimo."

Hfz Sulejman ef. Bugari je u svom veoma inspirativnom i nadahnutom govoru obratio se prisutnim prije svega čestitkama djeci, roditeljima, Imamu i džematu a nakon toga je Uvaženi hafiz govorio o važnosti ispravnog odgoja djece i kako upravo roditelji trebaju da budu ne samo roditelji djeci nego je potrebno da budu i prijatelji djeci.  

Nakon obraćanja gostiju i predstavljanja polaznika pristupilo se podjeli diploma i poklona - koje je obezbijedio džematski Odbor a koje je polaznicima podijelio Predsjednik džemata gosp. Zilhad Đonlagić.  Poslije Hatma-dove koju je pručio Ilham ef., svi prisutni su se počastili ručkom, kahvom i kolačima koje su obezbijedili roditelji djece koja su proučila hatmu. Neka ih Allah dž.š. nagradi Svojom nagradom.

deer-park-paril_2011_2

Hatmu su proučili sljedeći polaznici: Faris Frljak, Polimac Himzo, Džozić Emir, Džozić Jusuf, Omerčić Abdullah,  Omerčić Zijad, Bašić Mevludin, Lišić Muradif, Ekić Miralem, Ekić Armin, Mustafić Ahmed,  Mustafa Gluhić, Malkić Imran, Malkić Enver,  Đonlagić Tarik,  Osmanović Adel,  Faruk Đidić , Đidić Fatima,  Alić Emina,  Karagić Zerina,  Ekić Aida,  Bašić Hazija,  Seferović Amina,  Ćatić Asima,   Mujčinović Sabina,  Hodžić Aldina,  Imeri Đenita,  Zečić Amila,  Glamočić Edita,  Glamočić Emina, Glamočić Fatima,  Mujarić Selma,  Frljak Rejhana,  Šečić Ramiza I  Šečić Lejla.

Molimo Allaha dž.š. da našim polaznicima i njihovim roditeljima podari svako dobro u životu na ovom i na budućem svijetu a isto tako neka Allah dž.š. nagradi džematski odbor i sve one koji su pomogli na bilo koji način u uspješnoj organizaciji ove velike svečanosti.

Ambasador BiH u Australiji posjetio džemat „Deer Park"

U petak 22. aprila 2011. godine džemat „ Deer Park"  je posjetio po prvi put u toku svog mandata NJ. E. Dr Damir Arnaut, ambasador BiH u Australiji.

Ovaj susret Uvaženog Ambasadora sa našim džematlijama bio je od velikog značaja i svi prisutni su pokazali veliki interes za trenutna dešavanja kad je u pitanju naša domovina Bosna i Hercegovina i kakva su naša prava kaji smo daleko od svoje zemlja u našoj domovini.

deer-park-paril_2011_3

Uvaženi  Ambasador je u svom obraćanju posebno istakao aktivnosti Ambasade BiH u Australiji u ovom periodu sa naznakom da su se počeli izdavati biometrijski pasoši i da se radi na tome da se pokrenu konzularni dani po gradovima u Australiji u kojima žive i rade građani Bosne i Hercegovine.

Nakon brojnih pitanja koje su prisutni postavljali ambasadoru, moglo se primjetiti da je najviše pitanja bilo usmjereno na dvojno državljanstvo, jer ukoliko zaživi Zakon u BiH o ukidanju dvojnog državljanstva mnogi građani BiH koji žive i u Australiji i u drugim zemljama postali bi stranci u sopstvenoj državi što bi bio nastavak procesa koji je započet  1992.

Opšti je utisak sa ovog korisnog druženja da je potrebno što više imati ovakvih susreta kako bi naši građani bili informisani o svim aktivnostima i dešavanjima u našoj domovini i kako bi na vrijeme mogli ispunjavati ono što je potrebno.

Zahvaljujemo se našem uvaženom ambasadoru dr Damiru Arnautu, na dolasku u naš Islamski centar,  predsjednici Vijeća BiH Organizacija gosp. Senadi Softić-Telalović, koja je pomogla da se ova posjeta realizuje, našem džematskom odboru, koji je organizovao ovaj lijepi susret i zahvaljujemo svim našim džematlijama i džematlijkama koji su došli i prisustvovali ovom susretu.

Muhamed ef. Đidić