Promo banner

A+ A A-

Kukavičije jaje ministra Suljagića

ucionica1Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Emir Suljagić je 22. aprila ove godine zvaničnim dopisom uputio instrukciju svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo kojom ih obavještava da ocjena iz vjeronauke ubuduće ne ulazi u prosjek za opći uspjeh učenika. Da bi našao opravdanje za svoj postupak, ministar Suljagić je naveo zadnji stav člana 9. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, u kojem stoji da „učenici koji ne žele pohađati vjeronauku neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike".  

Ministar je bez konsultiranja vjerskih zajednica i crkava, a prije svega roditelja, donio već ranije skrojenu odluku koja u konačnici ima za cilj diskriminaciju većine u odnosu na manjinu. Isti se poziva da na ovaj načinučenici koji ne žele pohađati vjeronauku neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike". 

Pitamo ministra kako je moguće da učenici neće biti dovedeni u nepovoljan položaj kad istima zabranjuje da im njihov predmet vjeronauka bude ravnopravan u odnosu na ostale. Zašto je informacija o vjeri manje bitna u odnosu na informaciju o nekoj drugoj oblasti - predmetu? 

Osim toga, ministar ne konsultuje ni Međureligijsko vijeće! Poziva se na pedagošku opravdanost ocjenjivanja nastave vjeronauke, a Prosvjetno-pedagoški zavod uopće ne kontaktira?! Isto tako navodi rasprave o uvođenju i ocjenjivanju iz predmeta vjeronauka. Rasprava o uvođenju predmeta je svakako bilo. Ipak, te su rasprave završena priča, s obzirom da je religijsko obrazovanje tekovina savremene Evrope i svijeta u cjelini, te volja apsolutne većine roditelja što je pronašlo i svoj izraz u dva usvojena zakona u Parlamentu Bosne i Hercegovine: Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH (usvojen 1. jula 2003. godine), kao i Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH (usvojen 9. marta 2004. godine). 

Ipak, ministar je samoinicijativno, mijenjajući status predmeta iz izborno-obavezujućeg u fakultativan, našao za shodno da se poziva i na izvjesne rasprave o ocjenjivanju iz predmeta kojih naravno nije ni bilo. Ako će svaki novi ministar zakon tumačiti po svome nahođenju gdje će nas to odvesti?! 

Cilj ministra je diskreditovati vjeronauku što se vidi iz samovoljnog tumačenja posljednjeg stava člana 9. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH. Uvođenjem alternativnog predmeta vjeronauci riješio bi se „problem" člana 9. Ako se već sam ministar sa svojim saradnicima nije toga sjetio, mogao se malo informisati kako je to riješeno u pojedinim drugim kantonima kao recimo u Tuzlanskom kantonu gdje je učenicima omogućen alternativni predmet - Religijska kultura. Na kraju i Zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo iz 1998. godine u članu 20. je predviđao „alternativno obavezujući nastavni predmet po izboru roditelja - vjeronauka ili historija religija - za učenike osnovne škole". 

Ministar je naglasio da je odluka donesena sa samo jednim ciljem, a to je da sva djeca pred zakonom budu ista. To očito neće biti slučaj te će djeca koja pohađaju vjeronauku biti dovedena u poziciju da im ocjena iz predmeta vjeronauka ne ulazi u konačan rezultat njihovog rada! Dakle, ovo što je napravio ministar Suljagić nije zbog djece i njihove jednakosti. To je, prije svega, lično tumačenje zadnjeg stava člana 9. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, a sve u cilju devalviranja predmeta vjeronauke i diskriminisanja učenika koji je pohađaju.  

Zbog svega navedenog, mi vjeroučitelji Tuzlanskog kantona pozivamo sve roditelje čija djeca pohađaju nastavu iz vjeronauke na području Kantona Sarajevo da podnesu tužbu protiv ministra Suljagića zbog diskriminacije s obzirom na vjerska ubjeđenja, jer su njihova djeca ovakvim svjesno učinjenim potezom dovedena u nepovoljan položaj u odnosu na učenike koji nisu pohađali vjeronauku što je direktno kršenje zadnje odredbe člana 9. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i odredbu člana 8. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo koja glasi:Škola osigurava da učenik/učenica ne trpi bilo kakvu diskriminaciju ili štetu na osnovu vjeroispovijesti..." 

Udruženje vjeroučitelja Tuzlanskog kantona