Promo banner

A+ A A-

Mladi Muslimani: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u KS

mladi_muslimaniPovodom odluke ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića da već od ove školske godine zaključna ocjena iz predmeta „Vjeronauke" ne ulazi u konačni prosjek ocjena, saopćenjem za javnost oglasilo se udruženje „Mladu Muslimani". U saopćenju stoji:

- Udruženje „Mladi Muslimani" je veoma neprijatno iznenađeno viješću da je Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo izdalo Instrukciju po kojoj uspjeh učenika, koji su se opredijelili da pohađaju predmet vjeronauke u osnovnim i srednjim školama ovog Kantona, neće ulaziti u opći uspjeh učenika te ovom prilikom osuđuje ovakav postupak resornog ministra i smatra da nije ni u kom slučaju riječ o uklanjanju nepovoljnijeg položaja u kome su se nalazili učenici koji ne pohađaju vjeronauku, što je u svojoj glavi umislio ministar, već o prvom koraku koji treba da trasira put ukidanju nastavnog predmeta vjeronauke u školama u Kantonu Sarajevo.

 Nemajući ama baš niti jednog valjanog argumenta za svoj postupak, ministar je umislio da su tobože oni učenici, koji ne pohađaju predmet vjeronauke, u nepovoljnijem položaju od onih koji su se dobrovoljno te uz saglasnost njihovih roditelja opredijelili da pohađaju ovaj predmet. Ministar je da bi učenike koji su u 'nepovoljnijem' učinio ravnopravnim s onima u 'povoljnijem' položaju svojom instrukcijom, zapravo, ove druge doveo u još nepovoljniji položaj. Naime, učenici koji su se opredijelili da pohađaju predmet vjeronauke, još jednom podvlačimo dobrovoljno, će i sada, kad su postali 'ravnopravni' sa onima koji su do 22. aprila ove godine bili u 'nepovoljnijem' položaju, imati taj jedan predmet više od svojih prijatelja iz razreda (što po sebi podrazumijeva i savladavanje lekcija, izradu domaćih zadataka, pismene i usmene zadatke...) jer eto kao više neće biti važno koju će ocjenu imati iz ovog predmeta. Da je naš kantonalni ministar sjeo pa barem pet minuta razmislio o besmislu argumenta na koji se poziva prilikom donošenja pomenute Instrukcije shvatio bi da u cijeloj situaciji nisu u nepovoljnijem položaju bili oni koji nisu pohađali, već upravo oni koji su pohađali vjeronauku. Da ne bismo ministru pružili argument da ovim postupkom štiti one koji pohađaju vjeronauku te da je on u pravu još ćemo jedanput podsjetiti da učenici vjeronauku pohađaju dobrovoljno i uz saglasnost svojih roditelja, dakle zato što to žele a ne zato što moraju. Stoga ovom prilikom molimo ministra da svoju odluku povuče i time ispravi grešku koju je napravio svojim ishitrenim postupkom čemu je vjerovatno kumovalo i neiskustvo.

Podsjećanja radi, Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini, na koji se ministar poziva u Instrukciji, je u primjeni skoro osam godina (od 1. jula 2003.), a nadzor nad njegovom primjenom vrši Ministarstvo civilnih poslova koje u skoro deceniji primjene Zakona nije uočilo da su učenici koji ne pohađaju predmet vjeronauke u nepovoljnijem položaju od onih koji ga pohađaju, kaže se u saopćenju koje je potpisao potpredsjednik Udruženja Mladi Muslimani Dženan Suljović.