A+ A A-

Delegacija Vakufske direkcije posjetila MIZ Srebrenik

U skladu sa planom aktivnosti koje se odnose na posjete medžlisima IZ u BiH, delegacija Vakufske direkcije koju su činili mr. Senaid Zajimović, direktor i Huso Salihović, pravnik,u srijedu, 27. aprila 2011. godine, boravila je u radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik.

vak-direkcija-srebrenik-2011-1

Predmet ove radne posjete bio je sagledavanje trenutnog stanja i perspektiva vakufske imovine na području Medžlisa IZ Srebrenik, kao i identifikacija, popis, unapređenje vakufske imovine, i dr. U cilju sprovedbe projekta jedinstvene baze podataka vakufskih nekretnina u BiH predstavnici Vakufske direkcije su dali stručne savjete te ukazali na obavezu prikupljanja i dostavljanja dokumentacije i podataka kako bi iste mogli unijeti u bazu. Prilikom posjete data su stručna mišljenja i savjeti u cilju što adekvatnije zaštite i raspolaganja vakufskom imovinom. Također se razgovaralo o značaju identifikacije i uknjižbe vakufske imovine koja nije prošla kompletnu proceduru uknjiženja.

Na području Medžlisa IZ Srebrenik egzistira preko 1 milion m2 vakufskih nekretnina i one se odnose na njive, livade, šume, džamije, mezarja i dr.

vak-direkcija-srebrenik-2011-2

Tokom radne posjete predstavnici Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Srebrenik, sastali su se sa načelnikom općine Srebrenik gosp. Bajraktarević Mehmedom. U toku sastanka sa načelnikom općine Srebrenik razgovaralo se o pomoći općine u prikupljanju dokumentacije za informacionu bazu vakufskih nekretnina, zatim o rješavanju pitanja izgradnje gradske džamije, rješavanju statusa mezarja na području općine Srebrenik, pomoći općine u procesu uknjižbe vakufske imovine te o statusu nacionalizirane vakufske imovine na području općine Srebrenik kao i o ostali vidovima pomoći i podrške općine u zaštiti i unapređenju vakufa na tom području.

Prilikom sastanka sa načelnikom općine Srebrenik konstatovano je da Medžlis IZ Srebrenik ima odličnu saradnju sa općinom Srebrenik, te da će ta saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

vak-direkcija-srebrenik-2011-3

Na kraju radnog dana održan je sastanak sa mutevellijama vakufa i predsjednicima džematskih odbora i tom prilikom direktor Vakufske direkcije je govorio o ulozi i značaju vakufa u organizaciji i jačanju Islamske zajednice, nakon čega su uslijedila pitanja i razgovori vezani za upravljanje i raspolaganje vakufskom imovinom.

Medžlis IZ Srebrenik ima oko 40 džemata, sastanak sa mutevelijama i predsjednicima džematskih odbora je bio izuzetno posjećen i konstruktivan.

Vakufska direkcija će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnosti posjete medžlisima IZ u BiH u cilju sagledavanje trenutnog stanja i perspektiva vakufske imovine.