A+ A A-

Mostar: Obilježena godišnjica pogibije brigadnog generala Arifa Pašalića

U povodu trinaeste godišnjice smrti brigadnog generala i komandanta 4 korpusa Armije RBiH Arifa Pašalića Jedinstvena organizacija boraca Grada Mostara, predstavnici javnog, političkog i vjerskog života Mostara te učenici osnovnih škola i brojni građani danas (26.04) su posjetili mjesto njegove tragične pogibije i nad njegovim mezarom u mostarskim Šehitlucima proučili Fatihu, položili cvijeće i odali dužnu počast.

godisnjica-arif-pasalic-mostar-2011

Prigodnim riječima sjećanje na rahmetli generala Pašalića evocirao je brigadni general i komandant 4 Korpusa Mustafa Polutak.

"Ono što nam se desilo od 1991. do 1995. godine nećemo lahko zaboraviti. Mostar je imao sreću da se u njemu u tim najtežim trenutcima pojavi Arif Pašalić, čovjek stručan, neophodan..., da rukovodi i komanduje odbranom Mostara i šireg prostora Hercegovine.", kazao je general Polutak.
Ističući činjenicu da su ga Mostarci prihvatili kao svog čovjeka i dali mu puno povjerenje general Polutak je naglasio kako se general Pašalić nije štedio u odbrani Bosne i Hercegovine.

godisnjica-arif-pasalic-mostar-2011-1

"Bio je nepokolebljiv u najtežim trenucima i svi oni koji su preživjeli to vrijeme znaju o kakvim se iskušenjima radilo. Istovremeno se vodila borba na dva fronta, protiv dva agresora koja su imali cilj uništiti bošnjački narod i Bosnu i Hercegovinu.", zaključio je Polutak.

Arif Pašalić rođen je u Zenici 1943. Godina. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu obavljao je više komandnih dužnosti. Tragično je stradao na današnji dan 1998. godine. Junaštvo, odvažnost i uzornost ogromna je baština koju je Arif Pašalić podario Mostaru.

Hasan Eminović