A+ A A-

Sandžak: Većina za osnivanje pokreta za autonomiju

zastava_sandzaka113Muftija Zukorlić je prošle sedmice u Sarajevu poručio svojim sunarodnicima u BiH da borba koju on vodi u Sandžaku nije uzaludna.

Prema anketi koju je sproveo sandžački informativni portal "Sandzaklive", osnivanje Pokreta za autonomiju te regije podržalo je 78,6 posto, dok se protiv toga izjasnilo 14,2 posto posjetilaca tog portala.

Za opciju "možda" opredijelilo se 7,1 posto posjetilaca.

Anketa je, kako se navodi, bila na raspolaganju 20 dana i svaki od posjetilaca je mogao da glasa samo jedanput.

Anketa, međutim, ne sadrži podatak koliko posjetilaca je glasalo za neku od ponuđenih opcija.

Muftija Zukorlić je prošle sedmice u Sarajevu poručio svojim sunarodnicima u Bosni i Hercegovini da borba koju on vodi u Sandžaku nije uzaludna, da je narod prepoznao sve podvale "beogradskog režima" i da je autonomija Sandžaka sve izvjesnija, a sami Bošnjaci toga sve svjesniji.

Zukorlić je, na svečanosti povodom 20 godina od osnivanja Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Federaciji BiH, kazao da su Bošnjaci u Sandžaku kao "mali orlovi" koji u svom gnijezdu brzo stasaju i ono im postaje tijesno, a "potom se otisnu u nebeske visine i zaposjedaju mjesta ugodna za život", kao što su BiH i sve zemlje zapadne Evrope, Australije i Amerike.

Inicijativni odbor za osnivanje Pokreta za autonomiju Sandžaka, koji u osnovi podržava ideju koju je ranije pokrenuo glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Zukorlić, čini grupa intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije i bošnjačke dijaspore.

(www.bosnjaci.net)