A+ A A-

U blagajskom Domu kulture održan koncert ilahija i kasida

Koncert ilahija i kasida u Blagajskom Domu kulture pratilo dvije stotine ljubitelja duhovne muzike Medžlis Islamske zajednice Mostar i BZK Preporod Mostar koncertom ilahija i kasida u Blagajskom Domu kulture sinoć (25.04) su napravili i značajan iskorak u pristupu tradicionalnoj manifestaciji „Dani mevluda i zikra". Zavidan nivo muzičkog obrazovanja sinoćnjih izvođača brižljivo odabranih ilahija i kasida na sebi svojstven način kazuje da su naše duhovne pjesme našle svoje mjesto u općoj kulturi Bošnjaka.

Koncert-ilahija-2011-2

Premda su izvođači, okupljeni u nekoliko horova, uglavnom učenici osnovnih i srednjih škola ni najoštriji muzički kritičari ne bi im mogli puno toga zamjeriti. Koncertu je prisustvovalo dvije stotine ljubitelja ove vrste muzike, a usrećili su ih horovi Medžlisa IZ Mostar "El-Kamer", Karađoz-begove medrese, Mostarske kiše, dječji hor Preporoda i kao specijalni gosti hor "Sejfulah" iz Konjica.

Koncert-ilahija-blagaj-2011-1

"Ove godine možemo posvjedočiti rezultate ozbiljnijeg zajedničkog rada i ulaganja Medžlisa IZ Mostar i BZK Preporoda kroz programe i radionice muzičkog obrazovanja i usavršavanja. Na ovaj način otvaramo prostor našoj djeci da se druže i obrazuju u dobroj atmosferi, da se uz to raduju, budu sretni i veseli. S Božjom pomoći oni će u budućnosti biti okosnica sličnih javnih manifestacija." kazao je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović.

Prema njegovim riječima nije bilo boljeg načina da se otvori ovogodišnja manifestacija Mevluda i zikra:

"Radost i napredak djece jesu univerzalne vrijednosti kojima teži svaki pojedinac i zajednica. U Mostaru danas imamo veliki broj djece koja se rado uključuju u muzičke sekcije koje njeguju i razvijaju odnos prema duhovoj muzici.", kazao je ef. Dedović.

Hasan Eminović