A+ A A-

Mostar: Počela manifestacija „Dani mevluda i zikra 2011."

manifestacija-mostar-mevlud-2011Manifestacija "Dani mevluda i zikra 2011." danas (25.04.2011) je svečano otvorena press-konferencijom upriličenom u avliji Blagajske tekije. Organizatori ove manifestacije su Rijaset Islamske zajednice u BiH, Tarikatski centar, Muftijstvo mostarsko, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, Islamski kulturni centar i BZK Preporod Mostar.

Dvadesetodnevni programi ove tradicionalne manifestacije na svečanom otvaranju predstavio je mostarski muftija Seid ef. Smajkić:

"Manifestacija je objedinila ljude koji vole kulturu, duh i koji imaju afinitet prema našoj vjeri, kulturi i baštini. Ove godine obilježavamo 36. godišnjicu od reaktiviranja blagajskog mevluda. Sudbina je htjela da i ove godine promoviram aktivnosti ove tradicionalne manifestacije, baš kao što sam to učinio i davne 1975. godine", kazao je muftija Smajkić.

Muftija je ocijenio da će programi manifestacije biti samo uvodno osvježenje pred tradicionalni
derviški mevlud 14.maja, koji ima značaj mira, druželjubivosti, pomirenja i praštanja.

"Ukupna simbolika tekije nisi ove poruke.", zaključio je muftija.
Večeras (25.04) će u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar i BZK Preporod Mostar u Domu kulture u Blagaju s početkom u 20:15 biti upriličen Koncert duhovne muzike.
Za srijedu, 27. aprila, najavljena je javna tribina prof.dr. Ferid Muhić u Konjicu s početkom u 19:00 sati a dr. Muhić će istu ovu tribinu održati u četvrtak 28. april i u Mostaru.
O temi "Institucionalna pozicija Bošnjaka u Srbiji" u Narodnom pozorištu Mostar u utorak, 03. maja, govorit će sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić.
O temi "Nacionalno pitanje Bošnjaka i Husaga Čišić", u četvrtak, 05. maja, govorit će dr. Senadin Lavić i Enes Ratkušić.
Programom manifestacije planirano je da dr. Sead Seljubac održi dvije tribine o temi "Naš duhovni odgoj" prvu u subotu, 07. maja, u Blagaju i u nedjelju, 08. maja, u Jablanici.

Tradicionalno okupljanje učenika BH medresa najavljeno je za utorak 10. maj u avliji Karađoz-begove medrese.
Promocija "Ihaja'ulumudin" trebala bi biti održana u Mostaru u srijeda 11. maj 18:30. Najpoznatije djelo Ebu Hamida El-Gazalija promovirat će prof. Mehmedaliha Hadžić, mr. Salih ef. Čolaković, i muftija mostarski Seid ef. Smajkić, dok će mevludski programi početi u petak, 13. maja, okupljanjem derviša i šejhova u Mostaru a potom ispred Blagajske tekije na zajedničkom i Kijam zikru. Tradicionalni derviški mevlud ili centralna manifestacija počet će u 11 sati u subotu, 14. maja, u avliji Tekije.
Budući da je u toku rekonstrukcija graditeljske cjeline Blagajske tekije, odnosno davno porušene musafirhane, aščinice i drugih pratećih objekata organizacija ovogodišnje manifestacije „Dani mevluda i zikra" je znatno otežana. No kako se u bosanskohercegovačkoj javnosti pojavljuju "dušebriznici" koji se umjesto o mevludu i programima interesiraju o detaljima ugovora kojeg su tim povodom potpisali Medžlis Islamske zajednice Mostar, Muftijstvo mostarsko i Vakufska direkcija Rijaseta IZ u BiH sa investitorom Fidan tours, muftija Smajkić je na današnjoj press konferenciji otklonio sumnje o bilo kakvim insinuacijama i zloupotrebi.

manifestacija-mostar-mevlud-2011-1

"U dogovoru sa investitorima radova zaključeno je da bi površina avlije Blagajske tekije trebala biti slobodna kako bismo bez ikakvih smetnji mogli proučiti tradicionalni mevlud i organizirati sve planirane programe. Vidim da su česti napisi o navodnoj zloupotrebi ovog lokaliteta. Ne postoji nikakva bojazan za to. Mi ustvari vraćamo izvorni i autentičan izgled Tekije kakav je bio stoljećima. Prof. dr. Enver Imamović je izvršio arheološka istraživanja, projekat rekonstrukcije je usaglašen sa Ministarstvom prostornog uređenja F BiH, Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Mi možemo biti ponosni na to šta time dobivamo. Do sada je postojala samo zgrada Tekije a ugovorene investicije će Tekiji vratiti nekadašnji njen sjaj i raskoš.", kazao je muftija Smajkić.

Hasan Eminović