Logo

Završena mektebska liga 2010/2011 u Sarajevu

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Kao i ranijih godina, tako i ove mektebske godine,vjersko-prosvjetna služba Medžlisa je u okviru realizacije planova na polju mektebske nastave, pristupila organizaciji mektebske lige u kojoj su se takmičili polaznici mektebske nastave, u kako mnogi kažu najvažnijoj sporednoj stvari, fudbalu. 

Zahvaljujući velikom razumijevanju i susretljivošću uprave KC Kralj Fahd u Sarajevu,

koji su u tu svrhu MIZ-e Sarajevo ustupili na raspolaganje fiskulturnu salu, utakmice su se igrale svakog vikenda, počevši od 26. februara ove godine.

Za razliku od ranijih godina ovogodišnja mektebska liga je bila veoma popularna kod polaznika mektebske nastave, a ove godine su 32 mekteba uzela učešće, i to:

Jezero, Šip,Vitkovac, Zabrđe, Doglodi, Crna Rijeka, Ilidža, Hrasnica džamija, Dejčići, Butmir,

Mrakovo, Panjina Kula, Kobilja Glava, Bakarevac, Sokolje-Šehidska, Švrakino, Milinkladska, Orahov Brijeg, Otes, Nova Breka, Kasindol, Rakovica, Stari Ilijaš, Čeljigovići, Alipašino C faza, Bjelave, Gorica, Stup i Obhodža.

Pomenute ekipe bile su podijeljene u osam grupa od po četiri ekipe, a na osnovu osvojenih bodova u grupnoj fazi u daljnje takmičenje plasirale su se po dvije najbolje ekipe iz grupe. Sve ekipe pomenutih mekteba maksimalno su se zalagale da u okviru svoje grupe izbore plasman u daljnje takmičenje.

Nakon što je završen prvi krug, koji je ustvari bio kvalifikacijski, 27. marta počeo je drugi krug takmičenja, u kome se našlo 16 ekipa, koje su bile podijeljene u 4 grupe po četiri ekipe. I u ovoj fazi takmičenja igrao se bod sistem.

Prava uzbuđenja počela su 10. aprila kada se počela igrati sama završnica lige, jer je u takmičenju ostalo samo 8 najboljih ekipa koje su bile podijeljene u dvije grupe. Nakon odigranih utakmica, od osam ekipa, četiri su  izborile nastup u polufinalu i to: 

Zabrđe-muallim Mirsad ef. Mešanović,

Vitkovac-muallim Hašim ef. Zahirović,

Kobilja Glava-muallim Vehbija ef. Makić,

Rakovica-muallim Ibrahim ef. Klisura. 

U nedjelju, 17. aprila upriličena je sama završnica ovogodišnje mektebske lige.

Svečani defile i postrojavanje ekipa počeo je u 09:00 sati, zajedničkim učenjem tekbira.

Nakon toga prisutne polaznike i njihove muallime u ime vjersko-prosvjetne službe Medžlisa poselamio je Malik ef.Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa, te nakon uvodnih riječi i pojašnjenja vezano za takmičenje, finalni dio mektebske lige proglasio otvorenim.

 sarajevo-mekt-liga-2011-1

Svečano postrojavanje četiri najbolje ekipe 

U prvoj polufinalnoj utakmici sastale su se ekipe mekteba Zabrđe i Kobilja Glava. Ekipa Zabrđa bila je uspješnija i pobijedila rezultatom  5:1, čime su izborili finale. 

Drugi polufinalni par je prisutnima priuštio veoma zanimljivu i neizvjesnu utakmicu, a sastale su se ekipe mekteba Vitkovac i Rakovica. Nakon regularnog dijela utakmice rezultat je bio neriješen, te se pristupilo produžecima. Na kraju je ekipa mekteba Vitkovac bila uspješnija i pobijedila rezultatom 9:7, i tako izborila finale.

Prije finalne utakmice odigrana je utakmica za treće mjesto u kojoj su se sastale ekipe mekteba Kobilja Glava i Rakovica. Ekipa mekteba Kobilja Glava bila je uspješnija, i na krilima svojih navijača, polaznika mekteba Kobilja Glava slavila rezultatom 3:1, i tako osvojila treće mjesto.

sarajevo-mekt-liga-2011-2

Navijači mekteba Kobilja Glava

Finalna utakmica ponudila je dosta dobrog fudbala i dobrog navijanja, u čemu su prednjačili navijači, polaznici mekteba Zabrđe, koji su bodrili svoje mektebske kolege. Nakon uzbudljive utakmice ekipa mekteba Zabrđe ostala je prisebnija i slavila rezultatom 7:4 uz veliko oduševljenje navijača, polaznika mektebske nastave u Zabrđu.

 sarajevo-mekt-liga-2011-3

Svesrdna podrška navijača mektebu Zabrđe 

Pobjedom u finalu ovogodišnje mektebske lige, mekteb Zabrđe popeo se stepenicu više, s obzirom da su i prošle godine igrali finale mektebske lige i završili kao drugoplasirani. 

Tako se mekteb Zabrđe okitio titulom pobjednika mektebske lige u ovoj godini na području Medžlisa, koju će nadamo se uspješno braniti sljedeće godine, a još se više nadamo da će ove godine odbraniti titulu pobjednika, osvojenu prošle godine u okviru mektebske lige na nivou Muftiluka Sarajevo.

 sarajevo-mekt-liga-2011-4

Pobjednička ekipa mekteba Zabrđe 

Bilo je lijepo posmatrati kako polaznici mekteba u horu zajednički uče tekbire i bratski se selame na početku i kraju svake utakmice, što je zasigurno pozitivan rezultat ovakvih susreta polaznika mektebske nastave, a s druge strane i najvrsniji znalci nogometne lopte mogli su uživati u fudbalskom umijeću polaznika mektebske nastave. 

Kao što se može vidjeti i prema rezultatima, utakmice su bile veoma zanimljive sa dosta golova i dobrih fudbalskih poteza. Na kraju konačni poredak izgleda ovako:

1.Zabrđe,

2.Vitkovac,

3.Kobilja Glava i

4.Rakovica.

Nakon svih utakmica ponovo je izvršen svečani defile ekipa te podjela diploma i pehara najboljim koje je ispred Medžlisa uručio Malik ef. Šljivo. Dodijeljeni su pehari finalistima i diploma trećeplasiranoj ekipi. Za najboljeg igrača ovogodišnje lige proglašen je Hajdarević Armin iz mekteba Zabrđe. 

Na kraju su svi učesnici čestitali pobjednicima uz bratske želje da što bolje predstave Medžlis na takmičenju Sarajevskog muftijstva. Ekipe mekteba Zabrđe i Vitkovac predstavljat će Medžlis IZ-e Sarajevo na takmičenju mektebske lige na području Muftiluka sarajevskog.

Želimo im puno sportske sreće i uspjeha i da dostojno predstave naš Medžlis.

Na kraju zahvaljujemo svim muallimima sa područja našeg Medžlisa koji su se potrudili sa svoje strane da i ovogodišnja mektebska liga i ovaj projekat hairli završimo.

 sarajevo-mekt-liga-2011-5

Radost igrača i navijača mekteba Zabrđe 

 sarajevo-mekt-liga-2011-6

Ekipe mekteba „Zabrđe" i „Vitkovac" koje će predstavljati Medžlis
u daljnjem takmičenju mektebske lige na nivou Muftiluka sarajevskog

 

Elvedin-ef. Klisura

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.