A+ A A-

Koliko vrijedi IZ? Od KC četiri, a od SPC tri puta manje!

ahmici92sgKoliko vrijedi Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini? Prema prijedlogu jednog minstarstva, izraženo u predviđenoj novčanoj pomoći, Katolička crkva zaslužuje četiri puta više, a Srpska pravoslavna crkva tri puta više novčane pomoći nego Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Ovakav prijedlog je javnosti obznanio predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, ističući da će ministri u Vladi Federacije BiH iz stranke kojom on predsjedava biti posebno izdašni prema crkvama u Bosni i Hercegovini, te novčano pomagati Hrvate isto ili više nego prije.

Za pretpostaviti je, višak koji pretekne ili ono što preostane novca moći će dobiti Bošnjaci i njihove institucije. Dakle, cijenu formiranja postojeće vlasti, nečijeg dokazivanja i kupovine naklonosti plaćat će Bošnjaci!

Prenosimo odgovor Sulejmana Tihića iz intervjua datog Večernjem listu.  

Večernji: Možemo li makar teoretski zamisliti situaciju u kojoj bi se vlast u Federaciji formirala bez stranaka za koje je glasovalo više od 50 posto bošnjačkih birača? Plaćaju li Hrvati na ovaj način cijenu svoje malobrojnosti?

Tihić: Ja sam svjestan toga i opravdanosti takvih prigovora. Zbog toga sam i inzistirao da dva HDZ-a budu u vlasti. Mislim da Hrvati ovdje sada plaćaju jednu pogrešnu političku procjenu HDZ-a. Bez obzira na to, ja ću sa svoje strane učiniti sve da Hrvati ni na koji način ne budu oštećeni djelovanjem nove Vlade Federacije. Mogu dobiti samo isto ili više nego u prethodnoj Vladi upravo zato da bi dokazali da nemamo ništa protiv Hrvata i da smo spremni udovoljavati i njihovim potrebama. Predložit će se izmjene određenih zakona, onemogućiti preglasavanje hrvatskih ministara. Donesene su i određene odluke po ministarstvima. Ministar Salmir Kaplan je već predložio u svom ministarstvu da se izdvoje dva milijuna maraka za obnovu katoličkih vjerskih objekata i 1,5 milijuna maraka za obnovu pravoslavnih objekata, dok će se za obnovu islamskih vjerskih objekata izdvojiti pola milijuna maraka. Ministar Adil Osmanović je planirao posebna sredstva za povratak u Bosansku Posavinu i činit ćemo sve što je u granicama naših mogućnosti kako bi se pokazalo Hrvatima da ova vlast nije usmjerena protiv njih.

http://www.vecernji.ba/vijesti/podrzat-cu-plan-formiranje-siroke-koalicije-drzavnoj-razini-clanak-274299 (08. 04. 2011.)