A+ A A-

Delegacija Vakufske direkcije boravila u Fojnici

U skladu sa planom aktivnosti koje se odnose na posjete medžlisima IZ u BiH, delegacija Vakufske direkcije u sastavu: mr. Senaid Zajimović, direktor, Amel Mešić, sekretar i Huso Salihović, dipl. pravnik, dana 20.04.2011. godine, boravila je u radnoj posjeti Medžlisu IZ Fojnica.

delegacija-va-direkcija-fojnica-april-2011-1

Predmet radne posjete bio je sagledavanje trenutnog stanja i perspektiva vakufske imovine na području Medžlisa IZ Fojnica, kao i identifikacija, popis, unapređenje vakufske imovine, i dr. U cilju sprovedbe projekta jedinstvene baze podataka vakufskih nekretnina u BiH predstavnici Vakufske direkcije su dali stručne savjete te ukazali na obavezu prikupljanja i dostavljanja dokumentacije i podataka kako bi iste mogli unijeti u bazu. Prilikom posjete data su stručna mišljenja i savjeti u cilju što adekvatnije zaštite i raspolaganja vakufskom imovinom.

delegacija-va-direkcija-fojnica-april-2011-2

Tokom radne posjete predstavnici Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Fojnica, sastali su se sa načelnikm općine Fojnica gosp. Merdžanić Salkanom Tom prilikom su razgovarali o vidovima pomoći i podrške općine u zaštiti i unapređenju vakufa na tom području, kao i o mogućnostima povrata nacionalizirane vakufske imovine.

delegacija-va-direkcija-fojnica-april-2011-3

Na kraju radnog dana održan je sastanak sa mutevellijama vakufa i predsjednicima džematskih odbora i tom prilikom direktor Vakufske direkcije je govorio o ulozi i značaju vakufa u organizaciji i jačanju Islamske zajednice, nakon čega su uslijedila pitanja i razgovori vezani za upravljanje i raspolaganje vakufskom imovinom.

Delegacija Vakufske direkcije je u okviru svoje posjete Fojnici obišla i objekat Kulturnog centra u Fojnici čiju izgradnju finansira istanbulska općina Umranija.

delegacija-va-direkcija-fojnica-april-2011-4